Het Belang van Limburg

GENK/ HEUSDEN-ZOLDER

- Beau Melders

April 1991. Ergens in de Limburgse bossen staat Ignace Schops tot zijn liezen in het water. Plots duikt er een boomkikker op. Het grasgroene amfibie kijkt Schops koel in de ogen en begint luidkeels te kwaken. “Ook al verstond ik hem niet, zijn boodschap was duidelijk”, vertelt Schops. “Laat mij leven en stop met het vernietige­n van de natuur. Zo reikte de boomkikker me een visie aan die ik nooit meer zal loslaten: als we de natuur redden, redden we onszelf.”

200 doden

Dertig jaar geleden was de boomkikker met uitsterven bedreigd. Dankzij het Limburgse en Vlaamse natuurbele­id doet de soort het vandaag opnieuw goed. Gered door de boomkikker vertelt verschille­nde van zulke succesverh­alen uit binnen- en buitenland. Schops deelt erin zijn ervaring als bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en kersverse voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu. Gisteravon­d stelde Schops zijn boek voor in Labiomista in Genk.

Onder meer kunstenaar Koen Vanmechele­n, regisseur Nic Balthazar en klimaatadv­ocaat Roger Cox traden hem bij. “Afgelopen jaar hebben we van dichtbij kunnen zien hoe erg het gesteld is, zoals tijdens de overstromi­ngen in de Maasvallei, met tweehonder­d doden tot gevolg. Of afgelopen weekend nog, toen het kwik tot 36 graden steeg. De klimaatver­ande

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium