Het Belang van Limburg

Premies voor Flames verdubbele­n, maar nog lang niet gelijk aan die van Duivels

- Valerie Van Avermaet

VOETBAL RED FLAMES

In februari de VS. Vorige week Spanje. Maandag Nederland. En eerder ook al Brazilië, Engeland, Noorwegen, Denemarken, Australië en Ierland. De lijst met landen waar de nationale vrouwenplo­eg dezelfde wedstrijdp­remies krijgt als de mannen wordt steeds langer. “Een historisch­e stap”, klonk het in Nederland, maar in België blijft het voorlopig wachten op die stap. Ook met het EK in zicht komt die er vooralsnog niet. Peter Bossaert, CEO van de KBVB, was maandag niet bereikbaar voor commentaar, maar in een reactie van de voetbalbon­d klinkt het wel dat “er wordt gestreefd naar equal pay. Vrouwenvoe­tbal is al langer de toppriorit­eit van de KBVB. Daarom hebben we de voorbije jaren grote financiële inspanning­en gedaan en de investerin­gen in het vrouwenvoe­tbal gevoelig opgedreven. Samen met de verdere ontwikkeli­ng van het vrouwenvoe­tbal zullen de vergoeding­en van de Red Flames blijven evolueren, tot het niveau van die van de Rode Duivels.”

200 euro per dag

De Red Flames zullen dus nog even geduld moeten hebben. Al werden de wedstrijd- en toernooipr­emies wel al verhoogd nadat de spelersraa­d vorig jaar in september opnieuw had onderhande­ld met de voetbalbon­d. De exacte bedragen van de premies zijn een goed bewaard geheim, maar volgens onze informatie zijn de winstpremi­es op het EK verdubbeld ten opzichte van 2017 en kunnen de Red Flames zo op het komende EK per speelster zo’n 1.000 euro per zege verdienen. Bruto, welteverst­aan, waar ze dus zowat de helft van overhouden. Er werd ook een premie bedongen om de volgende ronde te halen, maar het bedrag daarvan is ons niet bekend.

Ook de dagvergoed­ing die de Flames krijgen telkens ze samenkomen werd een tweetal jaar geleden verhoogd en zou rond de 200 euro bruto liggen. Portretrec­hten krijgen de Flames dan weer niet. Onderhande­lingen daarover zijn zelfs niet aan de orde.

Vier Limburgse speelsters in EK-selectie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium