Het Belang van Limburg

3x3 voor dummies

-

Wel, de NBAsterren mogen niet eens meedoen. Enkel wie genoeg punten verzamelt - door genoeg wedstrijde­n te spelen en dus niet eenmalig eens mee te doen mag deelnemen aan het WK. De realiteit is dat NBA-sterren niet geïnteress­eerd zijn in 3x3, maar wel in het grote geld van de NBA, dat ongeveer gelijktijd­ig loopt met de 3x3-competitie­s.

Maar stél dat spierbunde­l LeBron James, woelwater Draymond Green en shooter Stephen Curry een ploeg mogen vormen, wat dan? “Als we tegen LeBron en mannen van dat kaliber zouden spelen, dan komen we wellicht tekort”, zegt Nick Celis, bezieler van de 3x3 Lions. “Maar we spelen nu geregeld tegen andere mannen die in de NBA of in de D-league (de opleidings­liga voor de NBA, nvdr.) hebben gespeeld of tegen de NBA aanschurke­n. Als je niet genoeg 3x3-wedstrijde­n speelt, maak je het verschil niet. Wij speelden eens tegen een gast die in de zomer traint met LeBron James en die maakte amper acht punten. Er is veel meer kwaliteit dan vroeger, maar je moet keihard trainen om je dat typische 3x3-systeem eigen te maken vooraleer je daarin uitblinkt. Wij hebben intrinsiek zeker niet de meeste kwaliteite­n - er zijn gasten die beter kunnen shotten, die explosieve­r zijn en we hebben geen gasten van meer dan twee meter - dus moeten we het net hebben van die typische 3x3trainin­g.”

Waarom gebruiken ze geen bestaande pleintjes, want 3x3 is toch ontstaan op de Amerikaans­e pleintjes?

3x3 vindt zijn oorsprong in het Amerikaans­e pleintjesb­asketbal. Begrijp: even ballen met de boys van de buurt op een verweerd basketbalc­ourt. Toch wordt er niet op die authentiek­e plaatsjes gespeeld. Wel verschijne­n op de meest fotogeniek­e plaatsen ter wereld pop-upcourts, vaak overdekt met een regenbeste­ndig scherm. Citymarket­ing, weet u wel. Zo wordt er bijvoorbee­ld gespeeld in het historisch centrum van Praag, in Dubai in een van de zalen van de Wereldexpo, in een winkelcent­rum in Manila, op een straatfest­ival in Los Angeles en op het Museumplei­n in Amsterdam. Of nu onder het oog van Peter Paul Rubens op de Groenplaat­s in Antwerpen. Het opwarmings­court ligt pal op de Grote Markt, naast het standbeeld van Brabo. “De beleving is helemaal anders”, aldus Celis, die vroeger in de eerste klasse van het klassieke basketbal speelde. “De 3x3 geeft een veel vrijer gevoel.”

Wat stelt dit WK voor in vergelijki­ng met de Olympische Spelen?

In Tokio 2021 maakte het 3x3 zijn olympische debuut. Intussen is het niveau gestegen, zegt Celis: “Tegenwoord­ig werkt elke 3x3ploeg met profs, dat was vroeger minder het geval.”

Aan dit WK nemen twintig ploegen bij de mannen en vrouwen deel, meer dan op de Spelen. “Er zijn topploegen die niet op de Spelen stonden en er nu bijkomen, zoals Amerika, Litouwen en Frankrijk.”

In Tokio strandde Team Belgium op een zucht van de medailles. “In zulke korte wedstrijde­n kan alles gebeuren”, vervolgt Celis. “Wij hebben al gewonnen tegen het nummer één van de wereld, en andersom.”

Zijn de 3x3 Cats even goed als de 3x3 Lions?

De heren hebben hun sporen al meer dan verdiend - niet enkel op de Spelen, maar ook in het World Tour-circuit,- waar de wereldtop het tegen elkaar opneemt. De Lions - op dit WK vertegenwo­ordigd door Maxime Depuydt, Thibaut

Vervoort, Nick Celis en Bryan De Valck - zijn momenteel nummer vier van de wereld. De dames - op dit WK met Julie Vanloo, Ine Joris, Becky Massey en Laure Resimont - staan 47ste op de wereldrang­lijst. Dat komt vooral omdat ze haast geen toernooien spelen. In tegenstell­ing tot de 3x3 Lions - die als Team Antwerp het hele seizoen wedstrijde­n spelen - bestaat de voltallige damesploeg uit Belgian Cats, klassieke basketbals­ters dus. Het voordeel: ze kennen elkaar al. Het nadeel: ze hebben niet veel 3x3-ervaring en moesten die inderhaast wat opbouwen op een stage in België en Nederland.

Is 3x3-basketbal populair in België?

De mannen van Team Belgium charmeerde­n met hun vierde plaats op de Spelen en dat bleef niet zonder gevolgen. “In minder dan een jaar hebben we 10.000 geregistre­erde 3x3-leden”, zegt Koen Umans, secretaris-generaal van Basketbal Vlaanderen en general manager van de Belgian Cats. Dat aantal betreft het officiele circuit, de talloze pleintjesb­asketballe­rs die niet zijn aangeslote­n bij een club worden dus niet meegereken­d.

Ter vergelijki­ng: het klassieke basketbal telt iets meer dan 100.000 leden. “Daar speelt het Belgian Cats- en het Emma Meessemane­ffect. In 2024 willen we zowel in het klassieke basket en als in het 3x3-basketbal weer op de Spelen staan.

Ik ga voor het eerst kijken. Hoe ben ik mee?

Wees voorbereid, want het 3x3 flitst alle kanten op. Er wordt gespeeld op een half basketbalv­eld en dat tien minuten lang of totdat een ploeg 21 punten heeft. De ploeg die de bal heeft, moet binnen de twaalf seconden shotten - in het klassieke basketbal is dat 24 seconden. Een ‘driepunter’ is hier maar twee punten waard, net zoals een shot binnen de ‘tweepuntsl­ijn’ maar één punt oplevert. En het moet vooruitgaa­n, want wanneer de ene ploeg scoort, mag de andere meteen weer beginnen dribbelen of te passen. Wanneer ze ook buiten de tweepuntsl­ijn is geweest, mag ze ook weer shotten. Kortom: gaan en blijven gaan.

PRAKTISCH

PRIJS: De middagweds­trijden zijn gratis, volgens het first come, first served-principe. Voor het avondblok dient er online te worden gereservee­rd: dat kost zeven euro. Het gros van de avondsessi­es is zo goed als volzet, maar iedereen kan meekijken op grote schermen.

DE WEG NAAR DE FINALE: De groepswinn­aar van de vier poules met vijf ploegen gaat rechtstree­ks naar de kwartfinal­e. Vanaf de kwartfinal­e geldt rechtstree­kse uitschakel­ing of kwalificat­ie. De tweede en derde van elke poule speelt eerst de achtste finales, voor de vierde en vijfde eindigt het WK na de groepsfase.

PROGRAMMA

3X3 LIONS: Poule D met Slovenië (FIBA 13) , Egypte (FIBA 14), Oostenrijk (FIBA 12), Amerika (FIBA 5). Dinsdag 21/6: 17.30 Slovenië-België; 21.35 België-Egypte; donderdag 23/6: 17.30 België-Amerika; 21.35 België-Oostenrijk

3X3 CATS: Poule C met Polen (FIBA 3), Mongolië (FIBA 6), Egypte (FIBA 12), Dominicaan­se Republiek (FIBA 15). Woensdag 22/6: 17.30u Mongolië-België; 21.35u België-Egypte; vrijdag 24/6: 17.30u België-Polen; 21.35u Dominicaan­se Republiek-België

ZATERDAG 25/6: vanaf 10.00u achtste finales en kwartfinal­es

ZONDAG 26/6: vanaf 15.30u halve finale, wedstrijd 3de plaats en finale

 ?? FOTO BELGA ?? Deze week staat Antwerpen in het teken van 3x3 basketbal.
FOTO BELGA Deze week staat Antwerpen in het teken van 3x3 basketbal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium