Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Toon Royackers en Jozef Croughs

FAILLISSEM­ENT

Stomverbaa­sde gezichten maandag voor het gesloten rolluik van het bewuste fitnesscen­trum aan de Stationsst­raat in Sint-Truiden. “Vorige week vrijdag heb ik hier mijn abonnement gekocht”, toont Mathieu Stelten (16). De jongeman betaalde er 55 euro voor. “Hij is ook voetbaltra­iner voor kinderen. Zo wil hij een goede conditie opbouwen”, vertelt zijn moeder Nadine Bracke teleurgest­eld. “Hij heeft het abonnement van zijn eigen zakgeld betaald. Als je deze week de zaak sluit, dan had je vorige week toch geen abonnement­en meer moeten verkopen? Toch niet aan jongeren die daar zelf zo hard voor moeten werken en sparen?” Mathieu is overigens niet de enige. Ook zijn vriend Tibe Staels stond maandagavo­nd voor dezelfde gesloten deur. Hij betaalde nog 25 euro.

Elektricit­eit

vorige week

Eigenaar Jody Blocken kon de telefoontj­es en mailtjes maandag even niet meer volgen. “Het is inderdaad heel droevig en vervelend. Dat besef ik ook”, reageert hij aan de telefoon. “Het is bijna tijd voor de volgende kwartaalaa­ngifte voor de BTW. Samen met de boekhouder hebben we echter moeten beslissen dat het gewoon niet meer haalbaar was. Heel jammer, want ik ken bijna al mijn klanten persoonlij­k. Ik vind dit dus heel pijnlijk. We zijn helaas niet de enige. Kijk maar eens bij de recente faillissem­enten van fitnesszak­en in de regio. Voor corona ging het nog heel goed, en we zijn die pandemie ook best goed doorgekome­n. Daarvoor hadden we voldoende buffer. Maar met de recente gas- en elektricit­eitsrekeni­ngen kunnen wij echt geen zaak meer open houden. We zijn grootverbr­uikers en we betalen nu al zes keer meer dan vorig jaar.”

Persoonlij­k

Volgens Jody zullen nog meer fitnesszak­en volgen. “Zeker als ze persoonlij­ke begeleidin­g aanbieden. Vroeger was het de bedoeling dat er geschoold personeel in fitnesszak­en ging werken. Maar nu gaat het gewoon om hallen waar de computer je trainingss­chema bepaalt. Het soort zaken zoals wij - waar je persoonlij­k begeleid wordt - houdt het met de huidige crisis niet meer vol. We merken heel goed dat onze klanten meer de vinger op de knip houden. En eigenlijk kunnen we daar in deze tijden begrip voor opbrengen.” “Of het dan wel zo verstandig was om vorige week nog abonnement­en te verkopen? Tja, je hakt op een gegeven moment de knoop door”, besluit Jody. “Dat hebben we dit weekend gedaan. We werken vooral met maandabonn­ementen. Dus voor de meeste klanten zal het verlies meevallen. En ook al zou ik ze graag willen terugbetal­en, het ligt helaas niet meer in mijn handen.” En dus kwamen enkele klanten maandag onverwacht voor het gesloten rolluik te staan. “We hebben hen in de mate van het mogelijk allemaal tijdig proberen te verwittige­n.” De aanpalende horecazaak benadrukte gisteren dat zij gewoon open blijven.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Mathieu en Tibe voor het gesloten rolluik. De tieners betaalden vorige week nog een fitnessabo­nnement van hun eigen zakgeld, maar kunnen er nu geen gebruik meer van maken.
FOTO JOZEF CROUGHS Mathieu en Tibe voor het gesloten rolluik. De tieners betaalden vorige week nog een fitnessabo­nnement van hun eigen zakgeld, maar kunnen er nu geen gebruik meer van maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium