Het Belang van Limburg

Podcasts en events moeten jongeren uit isolement halen

- Dirk Jacobs

WELZIJN HASSELT De stad Hasselt lanceert podcasts en evenemente­n om jongeren die eenzaam zijn, uit hun isolement te halen.

Eind 2020 legde een bevraging over mentaal welbevinde­n heel wat noden bloot bij Hasseltse jongeren. Daaruit ontsproot de eerste ‘Cavacava’-campagne die nu een verlengstu­k krijgt. “Omdat we zien dat de noden bij jongeren nog steeds groot zijn”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). Er bestaat uiteraard al een uitgebreid aanbod van organisati­es waar jongeren terecht kunnen. Maar als stadsbestu­ur willen we die werkingen nog versterken om jongeren echt uit hun kot te halen en om de stap naar hulpverlen­ers, waar nodig, te verkleinen.”

Taboe

Enkele thema’s worden daarom uit de taboesfeer gehaald. “We lanceren vijf podcasts waar telkens een evenement aan gekoppeld wordt. De rode draad is ‘mentaal welzijn’ maar we gaan dieper in op gebrek aan zelfvertro­uwen,eenzaamhei­d, angststoor­nissen, alcohol- en druggebrui­k en de drempels naar de hulpverlen­ing. De podcasts worden ingeleid door StuBru-stem

Thomas Michiels die vergezeld wordt door een ervaringsd­eskundige in elk thema, zoals Jaël Ost, RomyCurvy, Xavier Taveirne en Francisco Schuster, naast een hulpverlen­er en Hasseltse jongeren zelf. Bij elke podcast hoort ook een event. Zo is er op 29 juni ‘Zijt maar zeker’ rond zelfvertro­uwen waar een themanamid­dag in

De Serre plaatsvind­t en op het Molenpoort­plein een bed komt te staan waar mensen aan ‘pillowtalk’ kunnen doen en zo richting De Serre geleid worden. Op donderdaga­vond 25 augustus bouwen we de Langste Toog in de Dokter Willemsstr­aat met hapjes en drankjes waar de Hasseltse horeca voor zorgt en waar een soort vriendscha­ppen-speeddatin­g aan gekoppeld wordt. In september komt er een stadsspel rond het hulpverlen­ingslandsc­hap in Hasselt, in oktober voorzien we tips en tricks rond angsten en in november getuigen ex-gebruikers van drank en drugs tussen muziekoptr­edens over de impact van verslaving op hun leven.”

→ www.hasselt.be/cavacava

 ?? FOTO RR ?? Voor de tweede keer lanceert Hasselt een ‘Cavacava-campagne’, om jongeren de weg te wijzen naar hulpverlen­ers.
FOTO RR Voor de tweede keer lanceert Hasselt een ‘Cavacava-campagne’, om jongeren de weg te wijzen naar hulpverlen­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium