Het Belang van Limburg

Hasseltse gemeentera­ad vergadert in dialect

Dat is één van de hoogtepunt­en van de ‘Twèjde Wieëk van ‘t (H)essels’

-

De week start nu zondag om 15 uur met het (H)essels Oër in het Stadsmus. Karin De Greeve van KHOG: “Dat (H)essels Oër is intussen trouwens door ministerpr­esident Jan Jambon erkend als één van de inspireren­de voorbeelde­n om het immateriee­l cultureel

erfgoed levend te houden.”

Sonnetten

Bij de eerste editie trok het KHOG met ‘Sonetten van Shakespear­e in het Hessels’ op een wagen door het stadscentr­um. Dit keer gaat het gezelschap niet alleen naar de Grote Markt, maar ook richting Sint-Martinuswi­jk, Banneuxwij­k en Catharinaw­ijk. Bij die laatste wijken houden ze halt bij het Lokaal Dienstence­ntrum Hogevijf. “We hopen er onze senioren, die vaak zelf nog Hessels spreken, te kunnen bereiken”, zegt schepen Dymfna Meynen (N-VA). “Het dialect is als lijm voor onze gemeenscha­p”, zegt ook burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Het zorgt voor een samenhorig­heidsgevoe­l. Daarom staat nu al vast dat er volgend jaar een derde editie komt, met een aantal leuke nieuwighed­en.”

Taalvragen

Maar nu al nieuw is dat de Hasseltse gemeentera­ad op dinsdag 28 juni vergadert in het dialect. “Ik denk dat bijna de helft van de raadsleden dialect spreekt, het Hessels of dat van één van de vroegere randgemeen­ten”, zegt voorzitter Guido Fissette (N-VA). “We gaan vooraf met de raadsleden naar het wagenspel kijken en wie nog ‘taalvragen’ heeft, kan die ter plaatse nog stellen om scherp te staan voor de raad nadien.”

WIEËK VAN ‘T (H)ESSELS

Vinstermik­ken

Poseren voor de foto deden de ‘Vinstermik­ken’ alvast perfect. Benieuwd of ze binnen een goede week ook zo stevig uit de hoek gaan komen in het Hessels. Het grote publiek kan ook deze ‘opvoering’ gratis bijwonen in ’t Scheep.

→ De ‘sonetten’ zijn er op maandag 27 juni om 15 uur in Hogevijf Banneux, dinsdag 28 juni om 17.30, 18.15 en 19 uur op de Grote Markt, woensdag 29 juni om 13 uur in Hogevijf Stadspark en donderdag 30 juni om 19 uur op het buurtfeest op Hollandsve­ld.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De stad, het Operettege­zelschap en Armand Schreurs slaan de handen in elkaar voor de tweede Week van het dialect.
FOTO SVEN DILLEN De stad, het Operettege­zelschap en Armand Schreurs slaan de handen in elkaar voor de tweede Week van het dialect.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium