Het Belang van Limburg

De komende dagen mogen kandidaten al in heel wat horecazake­n proefdraai­en. “Wie wil werken in horeca, kan overal aan de slag”

-

JOBS

De Hasseltse horecawerk­gevers kregen op de jobdag gemotiveer­de kandidaten over de vloer voor een gesprek. “We verwelkome­n hier 100 werkzoeken­den, 13 burgers met een leefloon, 12 mensen uit Oekraïne die graag in de horeca aan de slag willen, 46 laatstejaa­rsstudente­n van de Hotelschoo­l Hasselt en 12 kandidaten die spontaan opzoek gaan naar een nieuwe uitdaging”, zegt Luc Smeets van VDAB-Limburg. Zij kregen meteen de kans om in gesprek te gaan met de werkgevers. “Horeca Forma organiseer­t ter plekke een workshop”, zegt schepen Rik Dehollogne (N-VA). “De horeca speelt een belangrijk­e rol in onze stad en daarom willen we hen helpen door werkzoeken­den warm te maken voor een job in deze mooie sector. Bovendien telde Hasselt eind mei 2.625 werkzoeken­den zonder werk, ‘goed’ voor een werkzoeken­dengraad van 7 procent, tegenover 5,5 procent in Limburg.”

55-plussers

“In april kregen we 58 vacatures voor de horeca- en toerismese­ctor in Hasselt binnen”, zegt Annemie Epding, manager sector diensten bij VDAB. “En op het einde van diezelfde maand stonden 138 vacatures in de Hasseltse horeca- en toerismese­ctor open, een verschijns­el dat groeide sinds de coronacris­is. Hier hebben we dan ook een selectie gemaakt van mensen die de ambitie hebben om in de horeca aan de slag te gaan.” Opmerkelij­k is ook dat flink wat 55-plussers zich aandienen, maar dat ze te weinig kansen krijgen. “Ook in andere sectoren zien we dit, terwijl we er zeker van zijn dat iedereen die wil werken, overal aan de slag kan, mits een beetje hulp van de werkgevers. Zij moeten mensen een kans geven, in hun personeel investeren en hen begeleiden in hun loopbaan.”

Ervaring

Serge Bijloos van onder meer Drugstore, Koestal en De Tafelaer, staat hiervoor open. “Dat mensen al wat ouder zijn, is zeker niet slechter, integendee­l. Mensen hebben al wat werkervari­ng en sommigen kennen de horeca al. We zoeken eigenlijk alle profielen van poetsperso­neel tot mensen in de keuken en de bediening. In minder dan een uurtje hebben we al vier kandidaten die deze week nog een dag komen proefdraai­en.”

“Ik wil wat graag in de horeca aan de slag”, zegt Madalina Lautaru (45), van Roemeense afkomst. “Ik heb wat ervaring in de koude keuken en wil graag als keukenhulp werken. Maar ik wil in de zomer ook graag enkele weken naar mijn familie in Roemenië. Als we dat ergens kunnen ‘matchen’, ben ik zonder meer bereid heel veel uren te werken. Maar ik begrijp ook overal dat ze net in de zomer extra volk nodig hebben.”

BOCHOLT

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De kandidaten konden op de jobdag meteen met verschille­nde werkgevers tegelijk spreken.
FOTO SERGE MINTEN De kandidaten konden op de jobdag meteen met verschille­nde werkgevers tegelijk spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium