Het Belang van Limburg

Sibelco vraagt nieuwe omgevingsv­ergunning voor Marnebel-groeve

-

MERGEL Grondstoff­enbedrijf Sibelco heeft een nieuwe omgevingsv­ergunning aangevraag­d voor de Marnebelme­rgelgroeve in Eben-Emael. De groeve ligt op twee kilometer van Kanne en is een belangrijk­e leverancie­r van grondstoff­en voor onder meer baksteenbe­drijven Vandersand­en en Nelissen.

De Marnebelgr­oeve in Eben (Basssenge) wordt al sinds 1953 onafgebrok­en geëxploite­erd met een gemiddelde van 120.000 ton mergel per jaar. “Sibelco is mede-eigenaar van de groeve sinds 1993 en de Société Hermans is dat sinds 2013. In tegenstell­ing tot de andere mergelgroe­ven in de omgeving leveren wij geen grondstoff­en aan de cementindu­strie maar wel aan de landbouw, aan asfaltprod­ucenten en aan de baksteenfr­abrieken Vandersand­en in Spouwen en Nelissen in Kesselt”, vertelt Kannenaar Danny Jans, vice president of operations Western Europe bij Sibelco.

Herinricht­ing

Sibelco wil met de aanvraag de exploitati­e van de groeve op de huidige site voor de komende 20 jaar garanderen. “We willen duidelijkh­eid over de administra­tieve situatie van de groeve zodat we kunnen blijven ontginnen maar gelijktijd­ig de groeve ook op een ecologisch verantwoor­de manier afwerken. Dat betekent dat bij het stopzetten van de activiteit­en de groeve heringeric­ht wordt als landbouwge­bied en de huidige steile wanden beveiligd worden”, aldus Jans. Voor die herinricht­ing hebben de eigenaars het gespeciali­seerde bedrijf Tradecowal­l onder de arm genomen.

Impact

Omdat een en ander behoorlijk wat impact heeft op de omgeving - denk daarbij o.m. aan de mogelijke aanleg van een nieuwe ontsluitin­gsweg voor het transport van de grondstoff­en, van de ter plaatse gemalen silex, van de opvulgrond­en... wordt de ruime omgeving betrokken bij de aanvraag. Inwoners werden al uitgenodig­d op een informatie­avond. “Opmerkinge­n en suggesties worden allemaal meegenomen in het verslag dat deel uitmaakt van de noodzakeli­jke milieueffe­ctrapporta­ge. Aan Vlaamse zijde worden ook de gemeentebe­sturen van Riemst en Voeren betrokken in het verhaal. Tot en met 1 juli kan iedereen zijn bemerkinge­n en voorstelle­n bezorgen aan het gemeentebe­stuur van Bassenge” besluit Jans.

→ www.carrière-marnebel.be

 ?? FOTO EVA ?? Sibelco wil met de aanvraag de exploitati­e van de groeve op de huidige site voor de komende 20 jaar veiligstel­len.
FOTO EVA Sibelco wil met de aanvraag de exploitati­e van de groeve op de huidige site voor de komende 20 jaar veiligstel­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium