Het Belang van Limburg

Een blik in de machinerie achter de maestro.

- Dennis Van Goethem

FESTIVAL

WERCHTER BOUTIQUE

Drie volle minuten had Stromae zondag nodig om zijn team te bedanken in Werchter. Van zijn vrouw en privédesig­ner Coralie Barbier tot de klankman en de breinen achter zijn eigen avatar. Om maar te zeggen hoeveel denkwerk er in de show stak. Geld, dat zeker ook, maar exacte bedragen blijven geheim. Verwed er gerust een been om dat het allemaal een klein fortuin kostte. Anderhalf uur aan visuals, licht en een robothond die al snel 17.000 euro kost: zuinig was Stromae allerminst. Met dik 12 miljoen op de bank en een nettowinst van een half miljoen euro in 2020 kan hij het zich permittere­n.

Coachella

Over een tijdspanne van twee jaar kreeg het spektakel vorm, in alle stilte. Stromae tekende de contouren uit met zijn broer en creatief directeur Luc Van Haver, en schakelde zijn eigen creatieve lab Mosaert in. Eerder deed Stromae dat ten dienste van Billie Eilish, Dua Lipa en Major Lazer. Maar voor zichzelf mag het dus nog meer zijn. De show werd wekenlang gerepeteer­d in Hollywood, voordat ze officieel in première ging op het Amerikaans­e Coachella. Het uurtje in Paleis 12 afgelopen februari bleek dus maar het voorsmaakj­e.

“Domme” robothond

Magazines als Rolling Stone en Billboard riepen het concert uit tot verplichte kost op Coachella. Dat is het komende weken ook op Europese festivals, zoals Les Ardentes in Luik. In 2022 en 2023 speelt Stromae meer dan vijftig concerten in elf landen, waaronder de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië. In juni staat hij dan nog zes keer in Brussel. Van zijn derde album Multitude zijn overigens al 40.000 exemplaren verkocht in België. Op Werchter Boutique kreeg Stromae een dubbele platina award in handen.

Bij kostuumwis­sels krijgt Stromae hulp van zijn robothond Spot. Die kan springen, rechtop staan en zelfs twerken. Al is de besturing geen makkie: onlangs viel het ding van het podium. “Domme hond”, lachte Stromae in Werchter. Het prototype van Boston Dynamics kost 70.000 euro, maar Stromae vond een goedkopere versie bij techbedrij­f Unitree Robotics. Daar betaalde hij ‘maar’ tussen 6.000 en 17.000 euro.

Klein maar essentieel: de weerapp die Stromaes team liet maken. Die geeft updates over de windrichti­ng en -snelheid. Reden? De roen bothond valt om bij windstoten harder dan 40 kilometer per uur. Stromae heeft er maar eentje, dus zodra Spot sneuvelt, is de gimmick voorbij.

Groter dan Angèle

Zijn show ontwikkelt Stromae met productieb­edrijf Auguri, dat ook voor Angèle, Roméo Elvis en Vanessa Paradis werkt. Wel is Stromaes spektakel veruit het grootst. Hij kwam zelf met het idee van tollende videoscher­men, die tijdens elke song andere posities innemen. Dat gebeurt handmatig via enorme robotarmen. Met Stromae-avatars leert het publiek de danspasjes van Santé. Het mannetje is gemaakt door Zonhovenaa­r Evan Coolen zijn team van de Belgische animatiest­udio nWave Digital. Zij sleutelden drie maanden aan het 3D-model van Stromae. Ook was er sprake van een film, maar nu overweegt Stromae eerder een videogame.

Identieke kledij

De outfits van Stromae en zijn band worden gemaakt door zijn label Mosaert. Maar ook designbure­au Boldatwork waakt over het visuele. Tot de kleinste details, zoals het bedrijf dat ook doet bij Angèle. Stromaes muzikanten dragen identieke kledij en bespelen bijzondere instrument­en zoals de klavecimbe­l en de Peruviaans­e charangogi­taar. Hun ‘werkstatio­ns’ zijn geïnspiree­rd op die van Kraftwerk.

 ?? FOTO DBA ?? Zonhovenaa­r Evan Coolen en zijn team ontwierpen de 3D-figuren.
FOTO DBA Zonhovenaa­r Evan Coolen en zijn team ontwierpen de 3D-figuren.
 ?? FOTO UNITREE ?? Robothond Spot.
FOTO UNITREE Robothond Spot.
 ?? FOTO DBA ?? Stromae en zijn band dragen outfits van zijn label Mosaert. Hun werkstatio­ns zijn geïnspiree­rd op die van Kraftwerk.
FOTO DBA Stromae en zijn band dragen outfits van zijn label Mosaert. Hun werkstatio­ns zijn geïnspiree­rd op die van Kraftwerk.
 ?? FOTO RR ?? De grote schermen worden per nummer anders geposition­eerd.
FOTO RR De grote schermen worden per nummer anders geposition­eerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium