Het Belang van Limburg

Vlaamse ministers vechten tegen Waalse windmolens

Ministers Demir en Diependael­e verzetten zich bij de Raad van State tegen de bouw van een windpark op de Voerense grens. “De Limburgers dreigen de rekening te betalen.”

- VOEREN WINDPARK DALHEM Guy Thuwis

Het windmolenp­ark waarvoor energiebed­rijf Engie Electrabel na beroep een vergunning kreeg, ligt in Dalhem, pal op de grens met Voeren. Er komen zes windmolens. Als de plannen van Engie door kunnen gaan tenminste, want N-VA-ministers Matthias Diependael­e en Zuhal Demir trekken naar de Raad van State. Ze vechten er de vergunning van de Waalse regering aan. Het windpark brengt de toekomst van de hele Voerstreek in gevaar, redeneren Demir en Diependael­e, omdat het onverzoenb­aar is met de komst van de Einsteinte­lescoop. Als het drielanden­punt als bestemming voor dat Europees gigaprojec­t gekozen zou worden, zou dat een enorme boost voor de Limburgse economie betekenen. “Met deze vergunning dreigen de economie en de welvaart van de Limburgers de rekening te betalen.”

Volgens de ministers heeft het windpark een impact op de natuur en het landschap van de Voerstreek en brengt het de komst van de Einsteinte­lescoop in het gedrang.

Engie kreeg eind vorig jaar van het Waals Gewest een vergunning voor de bouw van de zes windmolens in Dalhem. De gemeente Voeren en de Vlaamse ministers Demir en Diependael­e gingen hiertegen in beroep bij de Waalse regering. De Waalse administra­tie adviseerde haar regering om de vergunning in beroep te weigeren, maar de Waalse ministers gingen over tot een stilzwijge­nde weigering van het beroep en bevestigde­n zo de vergunning.

“Het project zorgt voor een fundamente­le verstoring van het erfgoedlan­dschap en het agrarisch uitzicht in de toeristisc­h erg belangrijk­e Voerstreek. Daarnaast worden negatieve effecten verwacht voor verschille­nde beschermde vogelsoort­en gezien de nabijgeleg­en speciale beschermin­gszones, maar ook voor omwonenden door het geluid en de slagschadu­w”, klinkt het bij

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Ruis

Minister Demir noemt de beslissing om een vergunning te verlenen onbegrijpe­lijk omdat het windpark een bedreiging vormt voor de komst van de Einsteinte­lescoop naar de Euregio MaasRijn. “De uitbouw van windturbin­es op land is onontbeerl­ijk voor de energietra­nsitie en de wil om onafhankel­ijker te worden van Russisch gas, maar met deze beslissing dreigen de economie en de welvaart van de Limburgers de rekening te betalen. Daarom zal de Vlaamse overheid in hoger beroep gaan bij de Raad van State.” In de Einsteinte­lescoop wordt onderzoek gedaan naar de oorsprong van het heelal en zwarte gaten. Om die laatste te kunnen detecteren, is het essentieel dat het observator­ium geen ruis opvangt van de activiteit­en op aarde. De infrastruc­tuur moet dan ook diep onder de grond gebouwd worden, rekening houdend met een bufferzone van 7 kilometer zonder windmolens of andere verstorend­e factoren. Het drielanden­punt BelgiëNede­rland-Duitsland is genoemd als mogelijke locatie. De Vlaamse regering heeft in december ook al voor drie jaar een projectman­ager aangesteld om, in samenwerki­ng met onder meer de provincieg­ouverneur Jos Lantmeeter­s, dit project verder uit te rollen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het windpark in Dalhem komt pal op de grens met Voeren en bedreigt de komst van de Einsteinte­lescoop.
FOTO TOM PALMAERS Het windpark in Dalhem komt pal op de grens met Voeren en bedreigt de komst van de Einsteinte­lescoop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium