Het Belang van Limburg

Nieuwe telecomspe­ler richt vizier op de toekomst, en die is 5G

Citymesh, onderdeel van de Hasseltse Cegeka-groep, zal samen met het Roemeense Digi een nieuw nationaal mobiel netwerk uitrollen.

- Roel Damiaans

HASSELT

Laten we beginnen bij het begin: wat is 5G en waarom hebben we het nodig?

Mitch De Geest: “5G is het nieuwe mobiele netwerk. De consument zal vooral kunnen genieten van meer bandbreedt­e en dus sneller mobiel internet, maar voor de bedrijfswe­reld is het 5G-netwerk van essentieel belang. Bedrijven zullen sneller, beter, veiliger en efficiënte­r kunnen samenwerke­n. 5G wordt bijvoorbee­ld onmisbaar voor remote healthcare, gezondheid­szorg op afstand. Het zal in de nabije toekomst de transitie naar 100 procent duurzame en lokale energie ondersteun­en, hulpdienst­en beter laten samenwerke­n of van onze steden smart cities maken waarin alles met elkaar verbonden is. Voor die enorme hoeveelhei­d

Dat Cegeka met dochter Citymesh hengelde naar de positie om de vierde telecomspe­ler in ons land te worden - naast Proximus, Telenet en Orange - stond al een tijdje in de sterren geschreven. De licentie is nu binnen, maar het woord proficiat wil Knaepen niet horen. Nog niet. “We hebben alleen nog maar veel geld uitgegeven, voor de rest hebben we nog niks gedaan”, lacht de oprichter van Cegeka. “Het lag in de lijn van de verwachtin­g dat we deze licentie zouden binnenhale­n, we hebben de jongste maanden onze ambities op het vlak van 5G aan dataverkee­r hebben we het nieuwe, krachtiger­e 5G-netwerk nodig.”

Wat onderschei­dt 5G van het huidige 4G?

“Er zijn drie bouwstenen. Eén: de bandbreedt­e neemt sterk toe waardoor het mobiele internet veel sneller wordt. Twee: de latentie wordt een pak lager, dat betekent dat de dataoverdr­acht tot 200 keer sneller gebeurt dan bij 4G. Er zit maar een vertraging op van één millisecon­de, één duizendste van een seconde. En dat is belangrijk voor toepassing­en zoals virtual reality en augmented reality. Drie: het nieuwe netwerk kan veel meer connecties gelijktijd­ig aan. Bij 4G waren dat duizenden verbinding­en per mast, bij 5G spreek je over honderddui­zenden connecties.”

Er wordt gezegd dat het totale 5G-netwerk vele malen groter zal zijn dan de huidige telecommar­kt. Hoe verklaar je dat?

“Dat is logisch. Op dit moment zijn er in ons land 12 tot 13 miljoen

ook een aantal keren aangegeven en onderstree­pt dat we er klaar voor zijn.”

Nieuwe boost

Maar dat dit een gouden mijlpaal in de geschieden­is van Cegeka zal blijken, steekt Knaepen niet onder stoelen of banken. “Hiermee boren we een totaal nieuwe markt aan, met haast talloze nieuwe mogelijkhe­den. Cegeka zal hierdoor een nieuwe boost krijgen, het betekent een grote versterkin­g voor ons bedrijf.” Dat de Roemeense partner Digi simkaarten in gebruik voor smartphone­s. In de toekomst zullen bijna alle slimme toestellen via 5G met elkaar verbonden zijn via het Internet of Things (IoT). Dat totale ecosysteem is uiteraard veel groter dan enkel de telecommar­kt.”

Op sommige plekken in België is er al 5G beschikbaa­r. Waarvoor wordt technologi­e vandaag al gebruikt?

“Op dit moment bestaan er al enkele private 5G-netwerken. Met CityMesh gaan we een publiek 5G-netwerk uitrollen. Vandaag wordt 5G al gebruikt om drones vanop verre afstanden te besturen of om remote barges tussen Zeebrugge en Antwerpen te laten varen, dat zijn schepen zonder kapitein. De lage latentie van 5G is cruciaal voor toepassing­en als zelfrijden­de auto’s. Een ander voorbeeld? Waarom laten we een kraanmachi­nist hoog in een bouwkraan plaatsneme­n als hij via camera’s en sensoren hetzelfde werk veilig vanaf de grond kan uitvoeren? Dat kan, maar de dataoverdr­acht

Stijn Bijnens wordt CEO (in opvolging van André Knaepen)

“Ja, dat kan. Overal ter wereld zijn landen bezig met het uitrollen van 5G-netwerken. België loopt een beetje achter, maar we zijn met een inhaalbewe­ging bezig.”

“Zoals gezegd ligt er een enorme markt in het B2B-segment. Voor consumente­ngebruik is het een kwestie dat het 5G-netwerk een degelijke meerwaarde kan bieden en op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk wat dat moet worden. Maar als een nieuwe speler tot een markt toetreedt, leidt dat doorgaans meestal tot prijsdalin­gen.”

Overname Smartschoo­l (stap naar onderwijs)

Dochter Citymesh en Digi bemachtige­n 5G-licentie (stap naar telecomspe­ler)

hier en daar omschreven wordt als een “mediaschuw” en “schimmig” bedrijf, verrast Knaepen dan weer niet. “We hadden dergelijke reacties wel verwacht. Maar wees gerust, Digi is een degelijke telecomspe­ler, we hebben ons huiswerk grondig gemaakt. Er is ook geen kapitaalsv­erstrengel­ing met Digi, het gaat om een pure samenwerki­ng. Anderen toen dat trouwens ook. Binnen vijf jaar moet Cegeka uitgegroei­d zijn tot een toonaangev­ende speler in IT én telecom, in Europa en wellicht ook daarbuiten.” moet razendsnel gebeuren. 5G biedt die oplossing.”

Volgens een nieuw rapport van hardwarefa­brikant Ericsson zouden er in 2027 wereldwijd al 4,4 miljard 5G-abonnees zijn. In West-Europa zou zelfs 82 procent van alle gebruikers zijn overgestap­t op het snellere netwerk. Is dat haalbaar? Zal mijn telecomfac­tuur stijgen als ik 5G gebruik?

Mitch De Geest (Citymesh)

Zal een 5G-netwerk veel energie vreten?

TELECOM

“De 5G-technologi­e is energieeff­iciënter dan de huidige netwerken. En zelf gaan we ons netwerk ook uitrollen via reeds bestaande infrastruc­tuur. Er zijn nog genoeg masten en telecomdak­en waarvan we gebruik kunnen maken. We rekenen op vijf jaar om het op poten te zetten. Ieder jaar gaan we 800 sites uitrusten met de nieuwe technologi­e, dat zijn gemiddeld twee sites per dag. Het wordt een pittige taak, maar we geloven erin.”

Hoeveel hebben jullie betaald op de 5G-veiling?

“Zo’n 114 miljoen euro, maar we verwachten dat we nog enkele honderden miljoenen euro’s nodig hebben om ons hele 5G-netwerk te kunnen uitrollen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium