Het Belang van Limburg

“Schrijf maar op: op m’n dertigste ben ik miljonair.”

- Thomas Jansen

GENK/HASSELT

Van Hasselt tot Roeselare, van Deinze tot Aarlen. De negen escape rooms die Dogan Ercan nu al heeft, zijn verspreid over het hele land. Met Antwerpen en Luik komen er weldra nog twee bij. Niet slecht voor iemand die amper zes jaar geleden in Genk een van de eerste escape rooms van Limburg opende. “We kijken vooral naar de mogelijkhe­den van een stad”, zegt Dogan. “Eerst wilden we er in elke grootstad eentje openen. Maar de concurrent­ie schrikte ons af. Daarom zochten we naar plekken waar nog geen escape room was. In Aarlen bijvoorbee­ld was heel weinig recreatie, ook al gaan veel mensen er op vakantie. Maar nu durven we wel de strijd aangaan met andere escape rooms. Daarom hebben we nu ook plannen in Antwerpen en Luik.”

De rode draad in al die escape rooms? Horror. Wie zich laat opsluiten door de Genkenaar, zal sidderen en beven. In Hasselt is bijvoorbee­ld een kamer volledig geïnspiree­rd op de horrorklas­sieker Saw. “De kamers in Antwerpen beloven nog straffer te worden”, zegt Dogan. “Daar zal alles zich afspelen in een gigantisch­e kelder, die we The Basement noemen. Met de verhaallij­n zijn we nog volop bezig.”

Dogan spreekt erover als een doorgewint­erde ondernemer. Maar een hogeschool­diploma heeft hij niet. “Ik zat in mijn tweede jaar Marketing aan de PXL, maar ik bleef maar buizen op Frans”, vertelt hij. “Daardoor mocht ik de opleiding niet afmaken. Ik ben nog met de directeur gaan praten, maar tevergeefs… ik wou heel graag een diploma, maar dat is niet gelukt. Dus heb ik me volledig op het ondernemen gestort.”

Moskee van Sledderlo

Dat succesverh­aal begon in de moskee in Sledderlo, de wijk waar Dogan opgroeide. “Op Facebook hadden we een groep met wat vrienden uit de buurt. Daarin had ik opgeroepen om naar de moskee te komen, om na te denken over een ondernemin­g. Zo ben ik met drie vrienden een kledinglij­n begonnen: Dèscy. Ondertusse­n heb ik dat losgelaten. De textielsec­tor is niet gemakkelij­k. Met drie andere vrienden stortte ik me op de escape rooms, dat lukt nu wel goed. Wil je hun namen vermelden? Ozan Imik, Tarik Akyuz en Semih Diren hebben vaak het moeilijke werk gedaan, daar ben ik hen enorm dankbaar voor. Maar schrijf er wel bij dat mijn vrouw, Sabina Azimova, mijn grootste steun is.” Daarnaast zette Dogan ook al stappen in de horecasect­or. Zo is hij eigenaar van een burgerzaak en twee pizzaresta­urants in Genk en Hasselt. Om corona te overbrugge­n, startte hij ook nog eens met Reclamepla­n, een bedrijf dat zich specialise­ert in lichtrecla­me voor onder meer winkels en tankstatio­ns. “Escape rooms en horecazake­n moesten dicht, dus plots zat ik zonder inkomen. Ik moest dus wel iets doen om te overleven.”

Rolmodel

Meer nog dan succesvol ondernemer wil de twintiger ook een rolmodel zijn én een ander licht werpen op de Genkse wijk Sledderlo. “Er doen veel verhalen de ronde over de buurt waar ik opgegroeid ben”, vertelt hij. “Drugs, criminalit­eit… Met mijn verhaal wil ik anderen inspireren. Ik ben niet anders dan een andere jongere die hier opgroeide. En ja, ik geloof nu heel erg in Sledderlo. Jongeren uit de wijk vragen me wat ze kunnen doen om ook succesvol te worden. Ze willen er echt voor gaan. De situatie in de wijk evolueert in positieve zin.”

Dogan laat niet alleen dromen, hij durft zelf ook vooruitkij­ken. Zijn ambities zijn onbegrensd, zijn enthousias­me torenhoog. In 2017, de Genkenaar was toen amper 21, kwam hij in het weekblad Humo aan het woord in een reeks over succesvoll­e jongeren met een migratieac­htergrond. “Voor mijn 25ste ben ik miljonair, daar ben ik van overtuigd”, liet hij daar zonder schroom optekenen. Vijf jaar later rest dan ook maar één vraag: is het gelukt? “Helaas zijn we zover nog niet. (lacht) Met de ondernemin­gen draai ik wel omzetten van meer dan een miljoen, maar dat betekent nog niet dat je ook zoveel winst maakt. Ook ik heb tegenslage­n gehad. Ik maakte fouten, ging in zee met slechte partners… maar dat hoort er nu eenmaal bij. Als je tien keer wint en drie keer verliest, heb je het niet slecht gedaan. Maar schrijf het maar op: op m’n dertigste ben ik miljonair. Dan mag je me terugbelle­n.” (lacht)

 ?? FOTO DICK DEMEY
FOTO LUC DAELEMANS ?? De escape room van Dogan Ercan in Hasselt is geïnspiree­rd op de horrorklas­sieker Saw.
Dogan Ercan opende amper zes jaar geleden in Genk een van de eerste escape rooms van Limburg. Binnenkort zijn het er al elf, verspreid over het hele land.
FOTO DICK DEMEY FOTO LUC DAELEMANS De escape room van Dogan Ercan in Hasselt is geïnspiree­rd op de horrorklas­sieker Saw. Dogan Ercan opende amper zes jaar geleden in Genk een van de eerste escape rooms van Limburg. Binnenkort zijn het er al elf, verspreid over het hele land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium