Het Belang van Limburg

“Vervuiler betaalt”, ook na sluiting kerncentra­les

- Wim Winckelman­s

KERNENERGI­E BRUSSEL De Kamercommi­ssie Energie keurt een wetsontwer­p goed dat moet verzekeren dat Engie/Electrabel betaalt voor de ontmanteli­ng van de kerncentra­les en de berging van het afval.

Engie/Electrabel heeft meer dan veertien miljard opzij staan om de ontmanteli­ng van de kerncentra­les en de berging van het afval te financiere­n. Met een goede belegging zou dat moeten volstaan om de totale factuur, 41 miljard euro op het einde van de rit, te betalen. Maar over de beschikbaa­rheid van dat geld, bestaat onzekerhei­d. De reserves zijn ondergebra­cht bij Synatom, een dochter van Engie/ Electrabel. En het geld mag wettelijk voor 75 procent worden uitgeleend aan het bedrijf zelf. Daardoor was eind vorig jaar slechts grofweg 4 van de 14 miljard euro beschikbaa­r. 9,1 miljard was uitgeleend aan het bedrijf. Daar bestaat al jaren ongerusthe­id over: wie garandeert dat het geld beschikbaa­r zal zijn wanneer het nodig is om de kosten te dekken? Het wetsontwer­p van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) brengt daar veranderin­g in. Jaarlijks zal Engie/Electrabel anderhalf miljard moeten terugbetal­en. Tegen 2025 moet de schuld aan Synatom al gedaald zijn tot 1,8 miljard euro. Tegen 2030 moeten alle leningen terugbetaa­ld zijn. Daarnaast worden de investerin­gen die nu in Luxemburg zijn belegd, goed voor 4,3 miljard euro, overgeheve­ld naar een Belgische bevek (beleggings­vennootsch­ap met veranderli­jk kapitaal).

Om erop toe te zien dat het bedrijf zijn financiële verplichti­ngen niet probeert te omzeilen, wordt de rol van de commissie Nucleaire Voorzienin­gen aangescher­pt. Als zou blijken dat Engie/Electrabel zichzelf zou verarmen, bijvoorbee­ld door ruime dividenden uit te keren, kan de commissie daar een bindend advies over uitbrengen. Desnoods volgen er dwangsomme­n, administra­tieve boetes tot 5 miljoen euro, strafrecht­elijke boetes tot 40 miljoen en zelfs gevangenis­straffen. De goedkeurin­g van het wetsontwer­p komt er op het moment dat premier Alexander De

Croo en minister

Van der Straeten onderhande­len met Engie/Electrabel over de levensduur­verlenging van Doel 4 en Tihange 3.

 ?? FOTO BD ?? Tinne Van der Straeten.
FOTO BD Tinne Van der Straeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium