Het Belang van Limburg

Iconisch restaurant met Queen Elizabeth en Tom Cruise op de gastenlijs­t ligt op de zeebodem

- Jesse Van Regenmorte­l

RESTAURANT­BOOT HONGKONG Hij heeft ruim een halve eeuw dienst gedaan, Queen Elizabeth en Tom Cruise hebben er gegeten, Bruce Lee heeft er films opgenomen. Maar nu ligt Jumbo Kingdom, ’s werelds grootste restaurant­boot, duizend meter diep op de zeebodem.

In de haven van Aberdeen in Hongkong kon je er niet naast kijken. Jumbo Kingdom: drie verdieping­en hoog, gemodellee­rd naar een oud-Chinees keizerlijk paleis. Alleen een speciale ferry kon je er brengen, de schilderij­en met keizerrijk­taferelen in de traphal waren enorm, de gouden troon in de restaurant­hal was dat ook. Je kon er niet alleen niet naast kijken, je moest er ook geweest zijn. Jumbo – het drijvende restaurant – kreeg de Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip over de vloer, maar ook Jimmy Carter, Elizabeth Taylor en Tom Cruise. Films als The Man with the golden Gun, met Roger Moore als James Bond, en Enter the Dragon met Bruce Lee werden er opgenomen.

En nu komt de roemrijke restaurant­boot roemloos aan zijn einde. In het voorjaar van 2020 sloot Jumbo Kingdom de deuren door corona en werden alle medewerker­s ontslagen. Het drijvend koninkrijk kwam de klap niet meer te boven. Moederbedr­ijf Aberdeen Restaurant Enterprise­s Limited wilde de boot nog doneren aan eender wie die het restaurant wilde uitbaten, maar niemand zag dat zitten. Te hoge werkingsko­sten. Dus werd de boot vorige week dinsdag weggesleep­t, richting scheepswer­f. Zondag kwam hij in stormweer terecht bij de Paraceleil­anden, in de Zuid-Chinese Zee. Uiteindeli­jk zonk hij naar de bodem van de oceaan, daar duizend meter diep. Niemand raakte gewond.

 ?? FOTO AFP ?? Het drijvende restaurant Jumbo werd weggesleep­t uit de haven van Hongkong.
FOTO AFP Het drijvende restaurant Jumbo werd weggesleep­t uit de haven van Hongkong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium