Het Belang van Limburg

“Scheiding kinderen van hun moeder was moeilijkst­e moment”

-

De teruggekee­rde vrouwen poseerden ooit trots met kalasjniko­vs. Zijn ze nog gevaarlijk?

De zes vrouwen, die vrijwillig terugkeerd­en, werden gescreend door het OCAD, het orgaan voor de dreigingsa­nalyse in ons land. Dit gebeurde op basis van een doorgedrev­en gesprek, wat wees op een dreiging op niveau twee – het maximale dreigingsn­iveau bedraagt vier. De politie maakt zich sterk dat deze vrouwen geen gevaar vormen voor de samenlevin­g.

Hoe werd beslist welke vrouwen mochten terugkeren?

De vrouwen moesten Belgisch zijn, kinderen hebben die jonger zijn dan twaalf en verwantsch­ap kunnen aantonen. Hiervoor werden zelfs DNA-testen afgenomen. “Ze moesten bovendien hun spijt betuigen en breken met de radicale islamitisc­he ideologie”, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Sommige vrouwen weigerden terug te keren.

Op welke manier gebeurde de repatriëri­ng? Was er begeleidin­g

voor de kinderen?

De gerepatrie­erde kinderen zijn tussen de drie en twaalf jaar. Voor elke moeder en haar kind(eren) werd tijdens de vlucht een aparte begeleider voorzien die hun taal sprak. Vooraf werd aan de mama’s gevraagd om een vragenlijs­t in te vullen, zodat rekening kon worden gehouden met medische achtergron­d, eventuele allergieën of andere gevoelighe­den. Er werd voorzien in aangepaste voeding, speelgoed, knuffels, kleding én luiers voor de allerklein­sten. “Na de landing volgde het moeilijkst­e moment: de scheiding van de kinderen van hun moeder”, vervolgt Marc De Mesmaeker, commissari­s-generaal van de federale politie. “De iets oudere kinderen hadden er vooraf al wat kunnen over praten met hun mama, voor de kleinere kinderen is zoiets nog moeilijk te vatten. Onze meest ervaren mensen van de lokale politie waren er gelukkig bij.”

Wat gebeurt er met de kinderen nadat ze van hun moeder zijn gescheiden?

De meeste kinderen kunnen terecht bij familie. Als dat niet kan, worden ze opgevangen in een tehuis. De jeugdrecht­er beslist daarover. De kinderen kregen na de scheiding van hun mama een medische check-up in het ziekenhuis. Ze worden ook psychologi­sch begeleid, aangezien ze in zwaar conflictge­bied gezeten hebben. Sommige kinderen zijn in Syrië geboren en hebben nooit een ‘normale’ situatie gekend. Professor kinderpsyc­hologie Gerrit Loots (VUB) en onderzoeks­ter Hannan Jamaï (VUB) bestudeerd­en de opvang en reintegrat­ie van kinderen die terugkeerd­en uit noordoost-Syrië. Hun bevindinge­n staan haaks op wat er nu in de praktijk gebeurt. “Een bruuske en maandenlan­ge scheiding zonder enig contact kan beschouwd worden als een psychologi­sche aanslag op het emotionele welzijn en de verdere ontwikkeli­ng van de kinderen, die ook al hun vader kwijt zijn.” Beide onderzoeke­rs pleiten voor een ‘wenperiode’ tussen moeder en kind, waardoor een abrupte scheiding wordt vermeden en ze gaan zelfs verder: “Laat de moeders hun straf uitzitten met een enkelband.”

Deze vrouwen zitten nu in de gevangenis, maar komen ooit vrij. Vormen ze dan geen gevaar voor de maatschapp­ij?

Vier van de zes vrouwen die eerder al werden gerepatrie­erd, zijn inmiddels op vrije voet. De lokale politie volgt hen op in samenwerki­ng met sociale diensten. Daar werd jaren geleden al een taskforce voor opgericht.

 ?? FOTO AFP ?? Kinderen en hun moeder in het kamp Al-Roj in Syrië.
FOTO AFP Kinderen en hun moeder in het kamp Al-Roj in Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium