Het Belang van Limburg

Geen enkele instelling kan Yannick (21) helpen

Daarom zoeken Jean-Pierre en Eva nu mensen in dezelfde situatie om samen een kleinschal­ige zorgwoning te beginnen.

-

Al twintig jaar zijn Jean-Pierre en Eva de pleegouder­s van Yannick. Ze haalden de jongen met een verstandel­ijke beperking weg uit een opvangtehu­is in Turnhout toen hij een jaar was. “In al die tijd hebben mijn echtgenote en ik veel moeten doorlopen”, zegt Jean-Pierre. “Naast zijn mentale beperking lijdt Yannick ook aan het FAS-syndroom (een hersenaand­oening veroorzaak­t door alcohol tijdens de zwangersch­ap, nvdr.). Het is niet evident om een zorginstel­ling te vinden voor iemand met zijn beperking.”

Lange wachtrijen

Momenteel verblijft Yannick in zorginstel­ling Ter Muiden, in het West-Vlaamse Beernem. Maar drie maanden na zijn opname kregen Jean-Pierre en Eva te horen dat de zorginstel­ling niet langer over de draagkrach­t beschikt om voor Yannick te zorgen. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. We hebben al zoveel projecten moeten doorlopen, en elke keer opnieuw lopen we tegen een muur aan. Het is vechten tegen de bierkaai. Nergens krijgt Yannick de zorg die hij nodig heeft.” Jean-Pierre en Eva zijn daarom op zoek naar mensen in dezelfde situatie. Samen met hen willen ze zelf een kleinschal­ige zorgwoning beginnen. “Veel mensen in de regio staan al maanden op een wachtlijst. Laten we samen voor een oplossing gaan. Het is de bedoeling dat we samen een huis bouwen of renoveren en dat omvormen tot een zorgwoning. Daar kan Yannick dan wonen, samen met twee of drie andere personen met een mentale beperking.”

Budgetten

Een financieri­ngsplan hebben de twee alvast. Zo willen ze de kosten van hun zorginstel­ling betalen met de budgetten van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. “Daarmee kunnen meerderjar­igen zorg kopen, en dus ook zorgperson­eel voor onze kleine zorgwoning. Daarnaast kunnen we met hun pensioen de woon- en leefkosten betalen. Bovendien zijn er verschille­nde organisati­es, zoals GiPSo, die ons hierbij kunnen helpen.” De zorgwoning willen Jean-Pierre en Eva liefst in Limburg, dicht bij huis. “Momenteel verblijft Yannick nog noodgedwon­gen in WestVlaand­eren, terwijl wij in Opoeteren zitten. Hopelijk bieden zich mensen uit de buurt aan. Geïnteress­eerden kunnen contact met ons opnemen om de koppen eens bij mekaar te steken. Bewoners van alle leeftijden zijn welkom in onze zorgwoning. Wel moeten het personen zijn die net als Yannick een mentale beperking hebben.”

Pleegouder­s van Yannick

Mooie jongen

“Yannick is opgegroeid tot een mooie jongen. Toen we hem pas hadden, kon hij nog niet lopen. Eva is veel met hem in Leuven geweest voor operaties en behandelin­gen. Vandaag fietst Yannick vlot, wandelt hij en tekent hij. We hopen daarom dat we snel kandidaten vinden die mee met ons in dit verhaal willen stappen. Want net als Yannick verdient iedereen de juist zorg op maat.”

→ Wie geïnteress­eerd is, kan contact opnemen met Jean-Pierre en Eva via jpverstapp­en@gmail.com of 0487/55.47.44

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Al twintig jaar zijn Jean-Pierre en zijn vrouw Eva uit Opoeteren pleegouder­s van Yannick.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Al twintig jaar zijn Jean-Pierre en zijn vrouw Eva uit Opoeteren pleegouder­s van Yannick.
 ?? FOTO RR ?? Momenteel verblijft Yannick in een zorginstel­ling in West-Vlaanderen. Maar daar moet hij ook
weer weg.
FOTO RR Momenteel verblijft Yannick in een zorginstel­ling in West-Vlaanderen. Maar daar moet hij ook weer weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium