Het Belang van Limburg

Te weinig muntstukke­n van 5 en 10 cent door kopertekor­t

- Tom de Leur en Thierry Goeman

WISSELGELD HASSELT Heb je thuis ook nog een spaarpot vol muntjes van 5 en 10 cent staan? Wissel ze dan zo snel mogelijk om, zo vraagt de Nationale Bank. De productie van die kleine munten ligt immers stil bij gebrek aan grondstoff­en, vooral koper. Oorzaak is de oorlog in Oekraïne en de opgelegde sancties tegen Rusland.

Sinds 2018 is de productie van muntstukke­n voor ons land uitbesteed aan een externe partner, de Koninklijk­e Nederlands­e Munt (KNM). Maar daar ligt de productie van kleine munten van 5 en 10 eurocent stil. En dat wordt een probleem voor veel winkeliers die stilaan zonder wisselgeld zitten.

Net zoals zoveel andere sectoren in Europa, heeft ook de muntenen medaillese­ctor momenteel te maken met een grondstoff­enprobleem dat aanzienlij­ke vertraging­en veroorzaak­t in de levering van de noodzakeli­jke productiem­aterialen. Gevolg is dat er momenteel een tekort is aan muntstukke­n van 5 en 10 eurocent, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Minder cashbetali­ngen

De gele munten (Nordic Gold) van 10 cent zijn samengeste­ld uit 89 procent koper, 5 procent aluminium, 5 procent zink en 1 procent tin. Ook voor de 5 cent zorgt een tekort aan koper nu voor een productieb­reuk. Met een schaarste aan deze muntstukke­n tot gevolg. Voor de andere munten stelt het probleem zich niet. Nochtans zijn er nog nooit zoveel munten in circulatie geweest als nu, namelijk 762 miljoen stuks van 5 cent en 469 miljoen stuks van 10 cent. Maar cashbetali­ngen nemen zienderoge­n af. Zelfs om een brood of krant te kopen, wordt meer en meer met de kaart betaald. “Vreemd genoeg gaat dat afnemende cashgebrui­k toch gepaard met een stijgende vraag naar munten”, zegt Adyns. “En bovenop de productiep­roblemen nu, worden te veel van die kleine munten opgepot. Studies in het buitenland wijzen uit dat een huishouden gemiddeld voor 26 euro aan ongebruikt­e munten in huis heeft. We roepen iedereen dan ook op om ze te gebruiken of om ze te wisselen bij de bank.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium