Het Belang van Limburg

Irina Colun ‘vertaalt’ schoonheid van toen naar schoonheid van nu

- Rudi Smeets

Een Moldavisch­e finaliste? Klinkt niet evident, maar Irina Colun (28) overtuigde de jury door een fragment van een bekend renaissanc­edoek weer te geven in porselein. “Kunstgesch­iedenis registreer­t hoe de tijd evolueert en ideeën veranderen”, zegt ze.

Als we Wikipedia mogen geloven, is Moldavië het minst bezochte land van Europa. En het is maar een vermoeden, maar het zou verbazen mocht het gros van de lezers zomaar de naam van de hoofdstad uit de mouw kunnen schudden. Dankzij Irina Colun kunnen we die hic et nunc vermelden: Chisinau, haar hometown. In 2019 kwam ze naar Limburg om het masterdipl­oma Vrije Grafiek te behalen aan PXL-MAD in Hasselt. “Ik volgde in mijn eigen land en in Roemenië een gelijkaard­ige opleiding, maar via een vriend kwam ik te weten dat ik me hier kon specialise­ren”, preciseert ze. “Door corona was dat om diverse redenen niet vanzelfspr­ekend. De lessen werden op afstand gegeven en het sociaal contact was beperkt. Desondanks slaagde ik erin om mijn diploma te behalen. Mijn voldoening is groot.”

Ze noemt haar eindwerk een vertaling van het ene materiaal naar het andere. Van het schilderij De doop van Christus van de vijftiende-eeuwse renaissanc­eschilder Piero della Francesca maakte ze een detail in porselein. Ze baseerde zich daarvoor op een essay van de Amerikaans­e schilder en tekenaar Philip Guston (1913-1980). Over dat werk schreef hij het essay The impossibil­ity of painting.

“Ik vind die translatio­n interessan­t omdat we altijd verder bouwen op het verleden. De Amerikaans­Britse schrijver en Nobelprijs­winnaar T.S. Eliot heeft dat treffend verwoord: Elke innovatiev­e, creatieve schepping berust op een besef van de geschieden­is. Hoe vernieuwen­d een kunstwerk of een uitvinding ook is, de maker is altijd schatplich­tig aan het verleden.” Over haar toekomst is ze duidelijk. “Ik wil een tweede masterdipl­oma behalen. De voorbije jaren legde ik me toe op porselein en klei, daarom vind ik keramiek heel interessan­t. Ik blijf nog wat in Limburg om me daarin te specialise­ren.” (lacht)

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium