Het Belang van Limburg

Sien Swennen legt via reizende expo glashelder uit wat leerstoorn­is dyslexie is

- Christof Rutten

Pablo Picasso had dyslexie. Einstein ook. Net als Sien Swennen (21) uit Grote-Brogel. De laureate interieura­rchitectuu­r aan UHasselt, heeft een reizende expo ontworpen die glashelder duidelijk maakt wat dyslexie is.

Toen Sien een jaar of elf was, merkte ze zelf en haar mama - die leerkracht is - dat er iets niet klopte. Er waren problemen met schrijven en lezen die tot een leerachter­stand leidden. Uit een test bleek dat Sien dyslexie had, een leerstoorn­is op het vlak van taal.

Omdat mensen die zelf geen dyslexie hebben moeilijk begrijpen hoe dat voelt of wat het precies is, heeft ze voor haar eindwerk ‘Mijn taal jouw taal’ een mobiele expo ontworpen die uit meerdere demonteerb­are modules bestaat. In de eerste module zie je spiegels die je zelfbeeld vervormen. “Er is een spiegel bij die je kleiner maakt. Zo voelde ik me als ik in het openbaar moest spreken: kleiner dan de rest. Ik kreeg van medeleerli­ngen en docenten soms boodschapp­en te horen die duidelijk maakten dat ze niet begrepen wat voor een probleem ik had. Er hangt ook een gebroken spiegel bij: het onbegrip van anderen rond dyslexie tast je zelfvertro­uwen aan.”

In andere modules toont ze hoe een gespiegeld beeld van een stoel nog altijd voor iedereen een stoel blijft, maar dat het voor mensen met dyslexie een pak moeilijker wordt als je een d, een b, een q of een p gaat kantelen. Of hoe sommige woorden die we niet in ons brein associëren met beelden (woorden als ‘de’, of ‘waar’) voor haar struikelbl­okken vormen. Elke module bevat telkens een korte uitleg. Wie haar expo bezoekt, snapt plots véél beter hoe het voelt om dyslexie te hebben. Ze sluit af met beelden van beroemde mensen die net als zij dyslexie hebben: Picasso, Koen Vanmechele­n… “Dyslexie betekent niet dat je geen krachtige dingen kan doen. Ook mensen met dyslexie kunnen ver geraken. Ons brein gaat gewoon op een andere manier om met taal.” Omdat de expo kan reizen naar scholen, bibliothek­en en andere plekken, hoopt ze zo meer begrip te kweken. Concreet begint ze na deze studies nog aan een opleiding grafische vormgeving in Gent.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium