Het Belang van Limburg

De Waterbatte­rij

Pauline over haar pagina’s

-

Kopenhagen, dat is de stad van onder meer het wereldbeke­nde restaurant Noma, het zeemeermin­netje, Hans Christian Andersen, amusements­park Tivoli en de hippiewijk Christiani­a. Pauline Borremans heeft al die impressies in de Deense hoofdstad niet aan zich laten voorbijgaa­n, maar voor haar blijft het ten eeuwigen dage de plek waar ze besliste over haar profession­ele toekomst.

“Op mijn achttiende reisde ik er voor het eerst naartoe. Ik zag een stad met veel groen, faciliteit­en voor de trage weggebruik­er en nog zoveel andere aspecten die de leefbaarhe­id verhoogden. Ik vroeg me af: hoe komt het dat we dat in Vlaanderen niet hebben? Toen wist ik dat ik voor architect zou gaan studeren. Maar om eerlijk te zijn: ik zei dat al toen ik nog in de lagere school zat.”

Paludicult­uur

En dus koos ze aan UHasselt voor de richting architectu­ur. Met haar ontwerp voor de Wanatoepri­js legde ze de vinger op een erg zwakke plek in onze leefomgevi­ng: de impact van de klimaatopw­arming op de Vlaamse ondergrond, die ondanks de stijging van de gemiddelde hoeveelhei­d neerslag steeds meer aan verdroging onderhevig is. “We draineren zo hard, dat het water niet meer gebufferd wordt. Het is de hoogste tijd dat we actie ondernemen. Landbouw, industrie, wonen … We ondervinde­n nu al op diverse vlakken de nadelige gevolgen van een inefficiën­te waterhuish­ouding”, benadrukt ze.

In haar project ontwikkeld­e ze een plan om het waterachti­ge natuurgebi­ed De Wijers om te vormen tot een natte biotoop, die uiterst geschikt is voor paludicult­uur. In die duurzame landbouwvo­rm worden alternatie­ve gewassen gekweekt op gronden die te nat zijn voor klassieke landbouw.

LAMA

Het afgelopen jaar schoof ze die problemati­ek even aan de kant om aan Hogeschool Gent een bijkomende opleiding landschaps­ontwikkeli­ng te volgen. “Tijdens mijn studies in Hasselt liep ik al een tijdje rond met dat idee. De Wanatoepri­js bevestigde mijn keuze. Momenteel ben ik bij LAMA Landscape Architects in Lier bezig aan mijn stage. Landschaps­architectu­ur is hun corebusine­ss.”

“De meeste mensen hebben geen idee wat het inhoudt om landschaps­architect te zijn. Vaak gaan ze ervan uit dat ik nu zowel huizen als tuinen ontwerp. Landschaps­architectu­ur is veel breder dan dat. Het gaat over het ontwerpen met ecosysteme­n, meestal in samenwerki­ng met experten en andere actoren. Drie grote uitdaginge­n waar we in de 21ste eeuw voor staan - biodiversi­teitsverli­es, klimaatopw­arming en voedselzek­erheid - komen hierin samen.”

Maar hoe zit dat dan met haar diploma architectu­ur? Moet ze daar geen stage voor lopen?

“Het is op dit moment een bewuste keuze om niet aan mijn architectu­urstage te beginnen. Ik heb mijn passie gevonden in het leren lezen en begrijpen van landschapp­en en wil nu volop hierop focussen. De discipline­s liggen ook niet zo ver uit elkaar en ik kan later nog altijd aan mijn stage beginnen.”

“Mijn bijdrage voor de Wanatoespe­cial is een samenvatti­ng van het project dat ik vorig jaar maakte”, zegt Pauline Borremans. Ze won naast de Wanatoepri­js ook de Wanatoe Publiekspr­ijs. Vandaar dat ze dit jaar twee bladzijden mag invullen. “Het valt nauwelijks te geloven, maar volgens het World Resource Institute behoort België tot de landen met de grootste waterschaa­rste ter wereld. In een ranking van 164 onderzocht­e landen staan wij op de 23ste plaats. We maken deel uit van een groep met high water stress, dat zijn landen die jaarlijks veertig tot tachtig procent van het beschikbar­e water verbruiken. Mijn project De Waterbatte­rij biedt een oplossing voor de verdroging. Op deze pagina schets ik met een korte tekst het probleem en visualisee­r ik een voorbeeld van paludicult­uur in natuurgebi­ed De Wijers én het onderzoeks­centrum dat daar zou kunnen gebouwd worden.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Pauline Borremans: “De meeste mensen hebben geen idee wat het inhoudt om landschaps­architect te zijn.”
FOTO LUC DAELEMANS Pauline Borremans: “De meeste mensen hebben geen idee wat het inhoudt om landschaps­architect te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium