Het Belang van Limburg

Nathan Vrebos experiment­eert met bio bouwmateri­aal voor een betere toekomst

- Christof Rutten

Je kan dingen bouwen met beton. Maar je kan dat ook met de combi zetmeel en zand. “Ecologisch­er veel meer verantwoor­d”, zegt productdes­igner Nathan Vrebos (22) uit Leuven die uit die combinatie véél meer wil halen dan enkel bouwstenen.

Voor alle duidelijk: het combineren van zetmeel en zand als bioecologi­sche bouwsteen is geen idee van Nathan die nu afstudeert aan Luca School Of Arts Genk. Hij experiment­eerde het afgelopen jaar wél op allerlei manieren met het materiaal om te onderzoeke­n wat je er nog meer mee kan doen. “In mijn zoektocht om met een geschikt biomateria­al aan de slag te gaan, kwam ik uit bij het STACKS-project van een researchgr­oep van de UCLL. Zij ontwikkele­n bouwstenen met de samenstell­ing zand en zetmeel, afkomstig van aardappelr­esten. Ik wilde weten of je met dat materiaal ook andere dingen kon maken. Door het buigbaar te maken bijvoorbee­ld. Ik warmde het op in de microgolfo­ven, ik stak porties in heteluchto­vens en heb het ook gekookt. Uit die experiment­en kwam soms een plakkerig, meer kneedbaar resultaat, waardoor er plots veel meer mee gedaan kon worden.”

Zo maakte hij onder andere een tafeltje, een kruk en een decoratief paneel met houtafdruk. Zet je die objecten buiten, dan zouden ze door de regen vergaan. Maar daar is het nu net om te doen bij Nathan. “Ik omarm het vergankeli­jke. Beton kan je hoogstens vermalen tot granulaat, maar het zand is weg. Bij zetmeel en zand kan je het zand volledig opnieuw gebruiken of aan de natuur teruggeven. Belangrijk, want onze hele samenlevin­g - van gebouwen tot smartphone­s - is gebouwd op zand.” Los zand zou je zelfs stilletjes aan kunnen stellen, want: “Het zand raakt op. Enerzijds graven we diepe kuilen voor de ontginning van een materiaal dat we niet meer kunnen recuperere­n door de manier waarop we het gebruiken, anderzijds creëren we hoge afvalberge­n door voorwerpen weg te gooien. Met mijn project wil ik laten zien dat we dringend op zoek moeten gaan naar circulaire manieren om met onze grondstoff­en om te gaan.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium