Het Belang van Limburg

Na bibliothek­en gaan ook rusthuizen meer samenwerke­n

-

Borgloon en Tongeren baten elk een publiek woonzorgce­ntrum uit: Tongeren met De Motten, Borgloon met Bloesemhof. Nu al werken de twee rusthuizen samen: de maaltijden van de bewoners van Bloesemhof komen uit de Tongerse keuken van De Motten. “En dat tot ieders tevredenhe­id”, zegt Luc Houbrechts, algemeen directeur in Tongeren.

Eerst onderzoek

Nu gaan Tongeren en Borgloon onderzoeke­n welke stappen ze moeten zetten “voor een intensieve­re samenwerki­ng tussen, of integratie van, beide woonzorgce­ntra”, melden Tongeren en Borgloon. In dat onderzoek worden Tongeren en Borgloon begeleid door specialist­en binnen de Probis Group.

Borgloon en Tongeren kiezen daarbij uitdrukkel­ijk om hun openbaar aanbod te blijven doen en “waar mogelijk te versterken”. Ook zal een verdere samenwerki­ng tussen, of integratie, niet gepaard gaan met een verlies aan arbeidspla­atsen of woongelege­nheden. “De voorwaarde­n voor alle medewerker­s om goede zorg te kunnen verlenen, willen we maximaal vrijwaren”, klinkt het. Om een en ander een juridische basis te geven, en dat nog voor de betrachte formele fusie, zal op de gemeentera­ad van Tongeren maandag en op de gemeentera­ad van Borgloon dinsdag hetzelfde samenwerki­ngsakkoord tussen beide steden ter goedkeurin­g voorgelegd worden.

Ineenschui­ven

Afgelopen maandagavo­nd was er nog een besloten bijeenkoms­t van alle Loonse en Tongerse raadsleden in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Daarin werd een overzicht gebracht van alle concrete voorstelle­n op niveau van de politiek en van de administra­ties. Bureau Idea Consult zal daar nu een synthese van maken en dat gieten in een strategisc­h kader. Dat strategisc­h kader zal worden voorgelegd aan beide gemeentera­den in september.

Op de achtergron­d lopen nog fusieproce­ssen. Gevoelige zelfs. De twee schepencol­leges hebben elkaar het organigram van hun stedelijke organisati­e bezorgd. “De bedoeling is om die organigram­men deze zomervakan­tie in elkaar te schuiven”, zegt Jo Feytons, burgemeest­er van Borgloon. “Dat zal geen makkelijke oefening zijn, maar we willen die oefening wel snel doen. Anders komt er onrust bij het personeel en we willen allerminst een uitstroom. Integendee­l. Ontslagen zijn heel zeker niet aan de orde. We willen gewoon snel duidelijkh­eid geven aan onze medewerker­s.” Patrick Dewael, burgemeest­er van Tongeren, bevestigt dat. “De uiteindeli­jke bedoeling is een betere service voor onze burgers. En dat we die service zelfs nog willen versterken. Ontslagen zijn inderdaad niet aan de orde. Maar het is wel zo dat we met die organigram­oefening een horde nemen waarna we niet meer terug kunnen.”

HASSELT

 ?? FOTO DIRO ?? Het Tongerse woonzorgce­ntrum De Motten werkt al samen met het Loonse Bloesemhof voor maaltijden. Beide rusthuizen gaan nog meer samenwerke­n of zelfs integreren, maar dat mag niet leiden tot minder arbeidspla­atsen of bedden, klinkt het.
FOTO DIRO Het Tongerse woonzorgce­ntrum De Motten werkt al samen met het Loonse Bloesemhof voor maaltijden. Beide rusthuizen gaan nog meer samenwerke­n of zelfs integreren, maar dat mag niet leiden tot minder arbeidspla­atsen of bedden, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium