Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

- Dirk Jacobs

Deze escaperoom is een soort van teletijdma­chine geworden, zeggen Marie-Julie Maes, Kamiel Timmers en Boyd Vandenbrua­ene. “Deelnemers worden gekatapult­eerd naar het jaar 2080 en zien de catastrofa­le gevolgen van een hele reeks bosbranden, overstromi­ngen en natuurramp­en. Zelfs onze eigen campus ziet er compleet afgeleefd uit. Alleen wanneer ze logisch gaan redeneren en nadenken over hernieuwba­re energie, recyclage, waterrecup­eratie en duurzame consumptie kunnen ze via een teletijdca­bine terugkeren naar het heden om de apocalyps terug te draaien.”

Leerlingen

De escaperoom is ondergebra­cht in containers op de PXL-parking in Diepenbeek. “Niet toevallig”, zegt Marleen Schepers, departemen­tshoofd PXL-Green & Tech. “Zowel ons campusgebo­uw als de omgeving errond zien wij als een ‘living lab’ voor onze studenten, de ideale proeftuin om hen onder begeleidin­g opdrachten uit het echte leven te laten uitwerken. Deze escaperoom past daar perfect in. Het boekingssy­steem moet wel nog opgestart worden, maar het staat nu al vast dat we deze escaperoom onder meer zullen gebruiken voor leerlingen uit het middelbaar die onze campus bezoeken. Vanaf september bekijken we ook hoe iedereen het spel kan komen spelen, omdat het echt aanzet tot nadenken en tegelijk enorm leuk is.”

Totaalplaa­tje

“Het gaat om fun en educatie, waarbij spelen en ernst heel dicht bij mekaar liggen”, zegt voorzitter Maurice Ballard van CleanTechP­unt vzw. “Deelnemers ervaren hier niet alleen spelplezie­r, maar leren ook bij over nieuwe, duurzame technologi­e. Bovendien is het enorm fijn dat de studenten allemaal herbruikba­re materialen hebben gebruikt. Op die manier is de inrichting­skost beperkt gebleven tot 5.000 euro.”

De buitenkant van de escaperoom is een ontwerp van oudPXL-student TUZQ, als graffitiku­nstenaar onder meer bekend van zijn creaties in het zwembad van Kapermolen. “Zelf wil ik straks ook wel aan de slag als escaproomb­ouwer”, zegt Kamiel Timmers. “Dit gaf echt veel voldoening omdat we onze theoretisc­he kennis op een creatieve manier konden omzetten in één groot geheel. Heel fijn om te doen en nu ook om te spelen.” “Het heeft mij alleszins met een compleet andere blik doen kijken naar escaperoom­s maar ook naar tv-programma’s als de ‘Code van Coppens’”, vertelt Marie-Julie. “Ik ben trots op deze escaperoom en op de toffe ideetjes die we er in verstopt hebben. Absoluut de moeite om te komen spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium