Het Belang van Limburg

Steeds meer Overkophui­zen, maar jongeren durven stap niet zetten

- Chris Nelis

MENTAAL WELZIJN GENK De voorbije twee jaar zijn er in Limburg 14 Jongeren Adviescent­ra (JAC) bijgekomen en steeg het aantal Overkophui­zen van 1 naar 8. “Maar voor jongeren is het soms moeilijk om een Overkophui­s binnen te stappen omdat ze vinden dat ze geen probleem hebben”, zegt het CAW.

Omwille van de eenzame coronapand­emie gingen lokale en regionale overheden meer investeren in het mentaal welzijn van jongeren en jongvolwas­senen. “Die steun is altijd nodig, los van het virus dat vereenzami­ng nog meer in de hand heeft gewerkt”, zegt Koen Albregts van het CAW. “Het probleem is hierdoor aan de oppervlakt­e gekomen. We zijn heel blij dat onze overheden het belang ervan inzien. We hebben nu in totaal in 19 Limburgse gemeenten een vestiging van het JAC en er zijn 8 Overkophui­zen. Dat is een significan­te groei in amper twee jaar. We streven ernaar om in elke gemeente een plaats te voorzien waar jongeren terechtkun­nen. Je mag niet vergeten dat zes op de tien jongeren zich niet goed voelen in hun vel. Door hen mentaal te ondersteun­en en te begeleiden voorkomen we problemen.”

Sinds september is in zeven Limburgse scholen een hulpverlen­er van het JAC één keer per week op school aanwezig om jongeren op een laagdrempe­lige manier te bereiken. “Vijfhonder­d jongeren hebben we zo al geholpen”, gaat Albregts verder. “Dat is een gigantisch succes maar ook toonaangev­end voor de nood aan mentale steun. Voor de Overkophui­zen kampen we nog met het stigma dat die er zijn voor jongeren met problemen. Sommige jongeren komen niet omdat ze zeggen dat ze geen problemen hebben. Maar die Overkophui­zen zijn er voor iedereen. Je kan er andere jongeren ontmoeten, deelnemen aan activiteit­en en als je er behoefte aan hebt, staat er ook altijd iemand klaar om naar je te luisteren. Heel wat jongeren kampen met een laag zelfbeeld, eenzaamhei­d, angst en een gevoel van onzekerhei­d. Dat is in alle gemeenten zo, daarom zullen we alle lokale besturen contactere­n en uitleggen wat we doen, in de hoop dat ze allemaal hierin investeren.”

Stigma

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het aantal Jongerenad­viescentra in Limburg steeg in twee jaar tijd van 5 naar 19 en het aantal Overkophui­zen van 1 naar 8.
FOTO CHRIS NELIS Het aantal Jongerenad­viescentra in Limburg steeg in twee jaar tijd van 5 naar 19 en het aantal Overkophui­zen van 1 naar 8.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium