Het Belang van Limburg

Britten renoveren hun oorlogsker­khof in Leopoldsbu­rg

-

Een en ander moet gezien worden in het licht van Liberation Garden, het oorlogs- en bevrijding­smuseum dat in het voorjaar van 2023 de deuren zal openen. “In 2020 zijn mensen van de Commonweal­th War Graves Commission hier op werkbezoek geweest. Dat is de organisati­e die wereldwijd alle graven van gesneuveld­e soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorl­og van het Britse Gemenebest onderhoudt”, zegt Marleen Kauffmann (cd&v), schepen van Cultuur.

“We hebben de commissiel­eden toen uiteraard verteld dat vlak bij de twee begraafpla­atsen – want naast het Britse ligt ook nog het Belgische oorlogsker­khof – er een oorlogs- en bevrijding­smuseum komt. Ze waren zeer te spreken over dat initiatief van de gemeente en hebben toen beslist hun oorlogsker­khof te renoveren. Want het een versterkt het ander. Alle graven zullen ze opnieuw graveren, terwijl de twee mausolea op het kerkhof ook gerestaure­erd worden. De bedoeling is dat het kerkhof opnieuw mooi in orde zal zijn tegen dat Liberation Garden opent. Het Belgische kerkhof is recent nog gerenoveer­d, toen in het kader van de herdenking­en van de Eerste Wereldoorl­og.”

TWEEDE WERELDOORL­OG

Luisterban­k

Ook zal de Commonweal­th War Graves Commission op hun Leopoldsbu­rg War Cemetery een luisterban­k installere­n. “In eerste instantie zou die luisterban­k er komen in de tuin van het museum met zicht op de twee kerkhoven, maar na overleg hebben we geoordeeld dat die luisterban­k beter op het Britse oorlogsker­khof zelf staat. Op de luisterban­k kunnen mensen verhalen horen van nabestaand­en over hun gesneuveld­e soldaat. De Commission neemt die kosten ook voor zijn rekening. Wel zullen we op bijzondere dagen, zoals de Erfgoeddag, workshops daarover organisere­n, bijvoorbee­ld over het minutieuze graveerwer­k.”

Schoonbroe­r Kennedy

Het kerkhof van het Britse Gemenebest in Leopoldsbu­rg telt 763 graven met naam, alsook zestien graven van onbekend gebleven soldaten. Daarnaast liggen er nog een vijftienta­l Poolse en Nederlands­e soldaten. Een opmerkelij­ke grafsteen is die van majoor William Cavendish, markies van Hartington én schoonbroe­r van John F. Kennedy. Majoor Cavendish sneuvelde in Heppen op 9 september 1944 op het moment dat hij met zijn compagnie het dorp wilde bevrijden van de Duitse WaffenSS. Een scherpschu­tter maakte een eind aan zijn leven. Cavendish was op dat moment amper vier maanden getrouwd met Kathleen Kennedy, een jongere zus van de latere president. Ze hadden elkaar leren kennen in Groot-Brittannië toen vader Kennedy ambassadeu­r was in Londen. Ook Joseph, de oudste broer van John F. Kennedy, sneuvelde in de Tweede Wereldoorl­og, nauwelijks een maand eerder dan zijn schoonbroe­r.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Op het ‘Engels kerkhof’ in Leopoldsbu­rg bevinden zich 798 oorlogsgra­ven. Eén daarvan is dat van majoor William Cavendish, de schoonbroe­r van de latere president John F. Kennedy.
FOTO ZAHRA BOUFKER Op het ‘Engels kerkhof’ in Leopoldsbu­rg bevinden zich 798 oorlogsgra­ven. Eén daarvan is dat van majoor William Cavendish, de schoonbroe­r van de latere president John F. Kennedy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium