Het Belang van Limburg

Queen B wil haar troon herclaimen

- Dennis Van Goethem

COMEBACK

VERENIGDE STATEN

Bey is back and I’m sleeping real good at night. In Break my soul laat Beyoncé Knowles geen plek voor twijfel: na zes jaar rust wil ze haar troon herclaimen. Niet dat jong geweld als Ariana Grande of Doja Cat de afgelopen jaren nog maar aan de hielen kwam van de 28-voudige Grammy-winnares. Ook in dat gapende gat na haar laatste album Lemonade scoorde Beyoncé nog ferm met haar Lion King-soundtrack The Gift en een Oscarnomin­atie voor het lied Be Alive.

Toch, voor de Beyhive – de trouwste schare fans – begint de echte doorstart nu pas. Vorige week kwam het nieuws over een nieuwe plaat Renaissanc­e op 29 juli. Meer zelfs, met cryptische boodschapp­en en de vermelding van ‘act 1’ hint Beyoncé op een tweeluik. Ook zou ze, net als op Lemonade, andere wegen verkennen – zie de ‘wedergeboo­rte’ in de albumtitel. Dance en country, meent het Amerikaans­e blad Variety te weten, en referentie­s naar de eighties en nineties. Concrete details zijn er naar goede gewoonte niet.

Pride Month

Met de single laat Queen B wel in haar kaarten gluren. Break My Soul zou gisteren om 6 uur ’s ochtends verschijne­n, maar landde ’s nachts al op Tidal, de streamingd­ienst van echtgenoot Jay-Z. “Ik wil ontsnappen na het isolement tijdens de pandemie”, zei Beyoncé vorige zomer. Toen zat ze al anderhalf jaar in de studio. “Soms heb ik gewoon een jaar nodig om de juiste sound te vinden.” Dat blijkt nu, tot verbazing van de fans, housemuzie­k.

Beyoncé ging onder meer aan de slag met samples van de ninetieshi­t Show Me Love van Robin S. en haalde ook Jay-Z en het team achter monsterhit Single Ladies aan boord. Ondanks het shockeffec­t spreekt de Beyhive van een meesterlij­ke zet. Met haar keuze voor house zou Beyoncé namelijk hulde brengen aan de queercommu­nity, waar het genre erg populair is. Dat Break My Soul uitkomt tijdens ‘Pride month’ in de VS, wordt als extra bevestigin­g gezien. De lyric “You will never break my soul” duikt inmiddels op als officieuze slogan van de Amerikaans­e themamaand rond LGBTQ+.

Terug op tour

Break My Soul wordt het zesde lied op Renaissanc­e, dat zestien tracks zal tellen. Hoe de rest van het album klinkt, blijft gissen. Alleen een Voguejourn­alist mocht al luisteren en die spreekt over “muziek waarop je wil rechtstaan en dansen. Dit gaat mensen samenbreng­en en hen raken in hun ziel.” Ook op Lemonade smokkelde Beyoncé boodschapp­en binnen, toen over racisme en overspel. Haar zevende album noemt ze nu haar meest ambitieuze. De laatste volwaardig­e show van Beyoncé dateert van 2018, op Coachella. Maar een nieuwe tournee staat in de steigers. Voor intieme concerten in het Verenigd Koninkrijk ging Beyoncé al locaties scouten. Of ze ook naar België komt, voor het eerst sinds 2016, moet nog blijken.

 ?? FOTO ISOPIX AFP ?? Na een lange pauze maakt Beyoncé haar combeback. Haar eerste uitstap naar house is meteen een ode aan de queergemee­nschap
FOTO ISOPIX AFP Na een lange pauze maakt Beyoncé haar combeback. Haar eerste uitstap naar house is meteen een ode aan de queergemee­nschap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium