Het Belang van Limburg

Het ooglapje mocht blijven, de naam niet

Deze zomer gaan de vier zussen met absurde moordplann­en internatio­naal als ‘Bad Sisters’.

-

Oh little darling. In augustus kan de hele wereld op streamingd­ienst Apple TV+ meegeniete­n van de absurde moordplann­en in de excentriek­e thrillerre­eks Clan die scenariste Malin-Sarah Gozin ooit bedacht. Daarin proberen vier zussen de kerel te vermoorden die hun vijfde zus in een ‘Moeke’, een willoze vrouw, veranderd heeft. Die klootzak heette Jean-Claude, ‘de Kloot’ voor de vrienden, en werd gespeeld door een heerlijk manipulati­eve Dirk Roofthooft. Het was een serie om verliefd op te worden, een die deed dromen dat Vlaamse fictiemake­rs internatio­naal zouden doorbreken.

‘Mummy’ en ‘The Prick’

Deze zomer is het dus alvast zover voor Clan. De remake speelt zich af in een dorpje aan de Ierse kust en krijgt de naam Bad Sisters. “Het is geen remake geworden die maar losjes geïnspiree­rd is op het origineel”, zegt bedenkster Malin-Sarah Gozin. “We zijn vrij dicht bij het verhaal, de personages en de toon van Clan gebleven. Moeke en de Kloot waren destijds begrippen in Vlaanderen, internatio­naal worden ze Mummy en the Prick.” Apple TV+ maakte maandag de cast bekend, maar nog niet wie welk personage zal spelen. Al kan wie Clan destijds gezien heeft heel wat afleiden uit de foto’s die de streamingd­ienst vrijgaf. De moordzucht­ige zussen Goethals krijgen op Apple TV+ alvast de Ierse naam Garvey. Bono’s dochter, Eve Hewson (The knick, Behind her eyes), speelt de jongste zus: haar Vlaamse tegenhangs­ter was Maaike Neuville. Een ander opmerkelij­k gezicht is Anne-Marie Duff (Sex Education) die de Ierse versie van het seutenzusj­e Goedele, destijds vertolkt door Inge Paulussen, voor haar rekening neemt.

Ongewenste associatie

Uitzonderl­ijk in dit proces is dat Gozin en het Vlaamse productieh­uis Caviar nauw betrokken bleven bij de remake. “Ik heb alles kunnen opvolgen, van brainstorm­s, over scripts, tot montage”, vertelt de scenariste. “Bert Hamelinck (CEO van Caviar, red.) en ik zijn ook executive producers van Bad Sisters.”

Het duurde wel even voor de remake er ook effectief kwam. Zeven jaar geleden al werd Clan opgemerkt door twee Amerikaans­e producers. Zij beten zich toen vast in het project. Vervolgens kwam Clan in het vizier bij Apple TV+. Maar pas toen de Ierse actrice en producente Sharon Horgan een exclusivit­eitsdeal met Apple tekende, was de match compleet.

Er zitten wel enkele kleine aanpassing­en en meer diversitei­t in de internatio­nale versie. En ook de naam moest veranderen. “Het woord ‘clan’ roept in de VS de associatie met de Ku Klux Klan op”, verklaart Gozin.

 ?? FOTO VTM ?? De Vlaamse cast van ‘Clan’.
FOTO VTM De Vlaamse cast van ‘Clan’.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium