Het Belang van Limburg

Windpark verdeelt ook Waalse regering

Na de Vlaamse ministers Diependael­e en Demir schaart nu ook Waals minister Borsus zich achter het protest tegen een windpark in de Voerstreek.

- VOEREN/DALHEM Guy Thuwis

Waals minister van Ruimtelijk­e Ordening Willy Borsus (MR) wil dat het dossier van het windpark in Dalhem, pal op de grens met Voeren, volledig overgedaan wordt. Hij reageert zo op het verzet van N-VAminister­s Matthias Diependael­e en Zuhal Demir. “Ik was en blijf gekant tegen de aflevering van de vergunning”, aldus Borsus. Zijn ambtgenote in de Vlaamse regering, Zuhal Demir, reageert verrast maar tevreden. “Dit is een verrassend­e wending. Al wisten we dat minister Borsus in dit dossier lijnrecht tegenover minister Céline Tellier (Ecolo) stond en dat de Waalse regering niet eensgezind was”, aldus Demir. Het windpark in de Voerstreek bedreigt het landschap en het toerisme en legt een hypotheek op de mogelijke komst van de Einsteinte­lescoop. “Een intrekking van deze vergunning zou de enige correcte beslissing zijn.”

VAKANTIE BRUSSEL

’s Nachts rijden, of ’s ochtends héél vroeg in de auto stappen om ’s avonds op uw vakantiebe­stemming te zijn. Zes op de tien Belgen doen het, blijkt uit een bevraging. Niet zo veilig, want een kwart geeft aan al wel eens enkele seconden in slaap te zijn gedommeld.

Minder verkeer, minder warm en rustigere kinderen. Bij verkeersin­stituut Vias, dat de bevraging uitvoerde, beseffen ze wel dat nachtelijk rijden verschille­nde voordelen heeft. Op het eerste gezicht toch, want er is ook een groot nadeel. Vermoeidhe­id. 26 procent van de bevraagde bestuurder­s zegt al eens het gevoel gehad te hebben even ingedommel­d te zijn. 17 procent week al eens uit naar de pechstrook door slaap. “Een rit die een voortduren­de strijd tegen de slaap wordt, is absoluut af te raden”, klinkt het.

Vias raadt daarom aan om af en toe een dutje van maximaal 20 minuten te doen, en net vóór dat dutje een koffie te drinken. “Kantel je stoel, en strek even je benen en je hele lichaam vooraleer je weer vertrekt”, zegt Vias. “Sla ook geen rustpauze over omdat je er bijna bent, want het risico op een ongeval verhoogt in de laatste 100 kilometer.”

 ?? FOTO RR ?? Zes op de tien Belgen rijden ’s nachts naar hun vakantie.
FOTO RR Zes op de tien Belgen rijden ’s nachts naar hun vakantie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium