Het Belang van Limburg

Pensioenen kunnen factuur van woonzorgce­ntra niet bijbenen

- Karel Moors

OUDERENZOR­G

HASSELT/LUMMEN

Tal van woonzorgce­ntra hebben de voorbije maanden een prijsverho­ging doorgevoer­d. Pensioenen volstaan lang niet altijd meer om die factuur te betalen. Dat is ook het geval voor Mathilde Snyers (100 jaar) die sinds haar 97ste in Het Meerlehof in Lummen verblijft. “Ze is daar goed, we hebben niks te klagen”, vertelt Mathildes schoondoch­ter Liliane Carmans. “Maar het arbeidersp­ensioen van mijn schoonmoed­er bedraagt 1.397 euro en dat is ruim onvoldoend­e om de factuur van het rusthuis te betalen. Voor een verblijf van 31 dagen bedraagt die factuur 1.790 euro, en dan krijgt ze als inwoonster van Lummen al verminderi­ng op de dagprijs.” Het tekort bedraagt dus zo’n 400 euro. “Gelukkig krijgt ze momenteel een zorgbudget van 440 euro per maand. Da’s nog niet het maximum omdat ze niet geheel hulpbehoev­end is, ze kan nog zelf stappen en eten. Daarboveno­p krijgt ze ook een vast zorgbudget van 130 euro. Dat maakt samen 570 euro extra. Samen met haar pensioen kan ze daarmee de maandelijk­se factuur betalen”, legt Liliane uit.

Andere kosten

In de dagprijs van Het Meerlehof zijn verzorging, maaltijden, onderhoud van de kamer, verzorging­sen incontinen­tiemateria­al, wassen van beddengoed en handdoeken, een familiale verzekerin­g, tv-aansluitin­g op de kamer, een koelkast en toiletarti­kelen inbegrepen. Maar eeuweling Mathilde heeft nog andere maandelijk­se kosten. “Consultati­e van artsen, nodige medicatie: dat is zo’n 50 euro, vorige maand zelfs 170 euro”, overloopt haar schoondoch­ter de lijst. “Plus verzorging­sproducten zoals speciale crèmes tegen de jeuk, kine voor haar nek, de kapper, een telefoonab­onnement, een hospitalis­atieverzek­ering en lidgeld van de mutualitei­t.”

“Om de zes weken krijgt mijn schoonma voetverzor­ging en we zorgen ook voor wat fruit en snoepjes”, gaat Liliane verder. “We kopen soms kleding, zoals voor haar honderdste verjaardag. En ze wil ook wel eens een centje geven aan klein- of achterklei­nkinderen.” Mathilde heeft geen andere inkomsten, wel een klein spaarpotje. “Maar dat is al niet overdreven en daar wil ze liefst niet aan gaan, dat vindt ze erg”, zegt Liliane. “Mijn man en ik betalen daarom ook veel van onze bankkaart en stellen haar gerust. Mijn schoonma komt niks te kort. Maar mensen die geen spaarcent hebben en geen familie die wat bijschiet, voor hen is het triestig overleven, zonder extraatjes.”

Gemiddeld 6,77 procent

Bij de 367 Vlaamse woonzorgce­ntra die tussen 1 maart en 28 april hun prijzen verhoogden, steeg de prijs gemiddeld met 6,77 procent of 123 euro per maand. Ook vzw Ocura dat vier wzc’s uitbaat in Limburg verhoogde de tarieven. “Anders stevenden we af op een groot tekort”, reageert Parick Siborgs, algemeen directeur van Ocura. “Vooral loon- en energiekos­ten swingden de pan uit. Bij een wzc van het OCMW fietst de lokale overheid het gat misschien dicht maar bij commerciël­e spelers niet.”

“Het is niet goedkoop om in een wzc te verblijven”, erkent Siborgs. “Maar we investeren ook in hedendaags­e infrastruc­tuur en voldoende personeels­omkadering. Maaltijden en activiteit­en zijn inbegrepen, een aantal verzekerin­gen,... En als je thuis blijft wonen, heb je ook kosten voor onderhoud van de verouderen­de woning. Dat valt weg in een wzc.” Een wzc-factuur gaat vlug naar 2.000 euro per maand. “Zoveel pensioen hebben veel mensen niet”, beseft Siborgs. “Langs de andere kant vergeet de doorsnee Vlaming dat hij nog vastgoed heeft en in het beste geval nog een spaarboekj­e. Maar dat appeltje voor de dorst willen mensen niet opofferen, dat moet voor de erfgenamen blijven. Waarschijn­lijk moeten velen die financiële buffers toch aanspreken. Als Ocura blijven we ook ijveren voor een betere structurel­e basisfinan­ciering voor wzc’s.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Minstens 364 Vlaamse woonzorgce­ntra he bben hun factuur de voorbije maanden verhoogd.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Minstens 364 Vlaamse woonzorgce­ntra he bben hun factuur de voorbije maanden verhoogd.
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Mathilde Snyers (100 jaar) betaalt 1.790 euro per maand voor haar rusthuisve­rblijf.
FOTO KOEN LUTS Mathilde Snyers (100 jaar) betaalt 1.790 euro per maand voor haar rusthuisve­rblijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium