Het Belang van Limburg

Bussen en trucks van Jacobs Transport scheiden na 90 jaar TRANSPORT

- Chris Nelis

Na negentig jaar samenleven gaan de bussen en vrachtwage­ns van Jacobs in Genk definitief uit elkaar. De vrachtwage­ns verhuizen tegen 2025 naar de oude Fordsite in Genk, de bussen blijven aan de Zuiderring.

Bart Tilmans en Francis Paulussen, de twee partners van Jacobs Transport, zijn gescheiden. Administra­tief was dat al sinds januari een feit. Fysiek gaan de twee uit elkaar vanaf 2025. “Van ruzie of onenigheid is geen sprake, het is een pure zakelijke beslissing”, zeggen Francis Paulussen, beheerder van Jacobs Autocars, en Bart Tilmans, CEO van Jacobs Transport.

Groeipersp­ectieven

“Jacobs bestond uit twee vennootsch­appen: Transport en Autocars. Ik had aandelen in de vennootsch­ap van Bart, en omgekeerd”, zegt Paulussen. “Omdat de zaken wat door elkaar liepen hebben we gemerkt dat dit voor vertraging­en kon zorgen. Het is niet altijd gemakkelij­k om keuzes van je zakenpartn­er juist in te schatten. Toch moesten we hiervoor dikwijls terugvalle­n op elkaar. Daarom hebben we besloten om elk onze eigen weg te gaan. Al vier jaar denken we hieraan. We hebben gebruikgem­aakt van de coronacris­is om er ook concreet werk van te maken. We blijven in ieder geval elkaar steunen in wat we doen.” Tilmans heeft inmiddels aan de Mondeolaan op de oude Fordsite 4,2 hectare grond gekocht om er zich met Jacobs Transport te vestigen. “We hebben er de mogelijkhe­id om er 30.000 m2 te bebouwen”, zegt hij. “Daar zullen we ons nieuwe hoofdkanto­or en later een warehouse voor logistieke doeleinden op poten zetten. We hebben ook plaats om nadien verder uit te breiden. We schatten dat we tegen 2025 kunnen verhuizen. Tot dan blijven we op de site aan de Zuiderring.”

Dat betekent meteen dat er daar heel wat ruimte vrijkomt. “Dat geeft ook ons meer groeipersp­ectieven”, gaat Paulussen van Jacobs Autocars verder. “De sector van het busvervoer bevindt zich in een volledige transforma­tie. Daar gaan we ons helemaal op voorbereid­en. De keuze om te scheiden, heeft geen enkel gevolg voor onze werknemers en klanten.”

Albert Jacobs

Jacobs Autocars telt 30 werknemers en een jaaromzet van 6 miljoen euro. Voor Jacobs Transport werken 100 mensen en schommelt de jaaromzet rond de 15 miljoen euro. Jacobs Transport werd 90 jaar geleden opgericht door Albert Jacobs. Het bedrijf verhuisde in de jaren 70 naar de Zuiderring in Genk-Zuid waar Tilmans en Paulussen, die toen al de dagelijkse leiding hadden, de zaak zo’n twintig jaar geleden overnamen van de drie zonen van Albert. Tien jaar geleden liet het duo er een complete nieuwbouw neerzetten.

 ?? FOTO CN ?? Bart Tilmans (links) verhuist met de vrachtwage­ns naar de Mondeolaan. Francis Paulussen krijgt meer ruimte voor de bussen aan de Zuiderring in Genk.
FOTO CN Bart Tilmans (links) verhuist met de vrachtwage­ns naar de Mondeolaan. Francis Paulussen krijgt meer ruimte voor de bussen aan de Zuiderring in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium