Het Belang van Limburg

Waals minister Borsus verzet zich nu ook tegen windpark Dalhem

- Guy Thuwis

Waals minister van Ruimtelijk­e Ordening Willy Borsus (MR) wil dat het dossier van het windpark in Dalhem volledig overgedaan wordt. Hij reageert hiermee op het verzet van zijn Vlaamse collega’s Demir en Diependael­e.

Zoals bekend, heeft de Waalse regering stilzwijge­nd de vergunning voor het windpark van Engie Electrabel goedgekeur­d. De N-VA-ministers Zuhal Demir en Matthias Diependael­e kondigden daarop aan dat ze naar de Raad van State stappen.

De zes windmolens zijn namelijk gepland op de grens met Voeren en bedreigen het landschap en het toerisme in de streek. Bovendien legt het windpark een hypotheek op de mogelijke komst van de Einsteinte­lescoop naar de Euregio Maas-Rijn.

Borsus sluit zich nu aan bij het Vlaamse verzet. “Ik was en blijf gekant tegen de aflevering van de vergunning omwille van redenen van ruimtelijk­e ordening”, aldus Borsus in een persberich­t. Borsus

vraagt nu dat het hele dossier van het windpark herbekeken wordt.

Demir tevreden

Zijn ambtgenote in de Vlaamse regering, Zuhal Demir, reageert verrast maar tevreden. “Dit is inderdaad een verrassend­e wending. We wisten dat minister Borsus in dit dossier lijnrecht tegenover minister Céline Tellier (Ecolo) stond en dat de Waalse regering niet eensgezind was. Daarom stapten we naar de Raad van State”, aldus Demir. Zij hoopt dat het initiatief van Borsus een gunstige afloop krijgt. “Ook de Nederlands­e collega’s hebben ons al gecontacte­erd met grote bezorgdhed­en. Een intrekking van deze vergunning zou de enige juiste beslissing zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Waals minister van Ruimtelijk­e Ordening Willy Borsus (MR).
FOTO BELGA Waals minister van Ruimtelijk­e Ordening Willy Borsus (MR).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium