Het Belang van Limburg

Voor het eerst in 1.073 jaar: zeven planeten op een rij

- Geert Houben

ASTRONOMIE BOCHOLT

Met acht zijn ze, de planeten in ons zonnestels­el, na de degradatie van Pluto tot dwergplane­et. Vijf daarvan kunt u zaterdag zonder sterrenkij­ker aan de horizon zien. Voorwaarde is dat u vroeg uit de veren kunt. Astronomen spreken van een heuse planetenpa­rade, met Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus op één lijn aan de hemel. Ze krijgen ook het gezelschap van Neptunus en Uranus, maar die schijnen te zwak om met het blote oog waar te nemen. Extra bonus is de maan die in sikkelvorm passeert. “Dat is vooral een visueel interessan­t fenomeen. Bij een heldere nacht is het indrukwekk­end, omdat het zich schijnbaar vlak bij de maan zich afspeelt, gezien het diepte-effect”, zegt Stijn Meuris, naast zanger ook astronoom. “Het is zeker leuk om eens gezien te hebben. Vooral het helderwitt­e Venus, het gelige Jupiter en Mars dat rood kleurt, maken indruk. Verwacht zeker niet om zeven felle lampen aan de hemel te zien. Zeker de buitenste planeten zijn moeilijk te zien.”

Geleden van 949

Educatief coördinato­r Chris Janssen van het observator­ium Georges Lemaître in Bocholt spreekt over een uniek moment. “De laatste keer dat de vijf helderste planeten samen met het blote oog zichtbaar waren, is van 2004 geleden. De volgende keer is voor 2040. Maar dat je ze alle zeven kunt bewonderen, heb ik in mijn 50-jarige carrière van waarneming­en nog nooit meegemaakt. Nu ik het opgezocht heb, begrijp ik ook waarom. De laatste keer dat ze alle acht - dus inclusief de aarde - aan één kant van de zon stonden, dateert van 949.”

In de voorbije dagen waren ‘s ochtends al vier heldere planeten zichtbaar. Nu is Mercurius er ook bijgeschov­en. “Het is de planeet die het dichtste bij de zon staat en dus het snelste eromheen draait of weer aan de horizon verdwenen is. Vanaf de dertigste juni is Mercurius

’s ochtends niet meer te zien.” Wie de volledige planetenpa­rade in het Bocholtse observator­ium wil meemaken, moet zeer vroeg opstaan. “Zaterdag beginnen wij er al om 3.45 uur aan”, zegt Janssen. “Het maanlicht is dit weekend eerder beperkt, wat de zichtbaarh­eid van de planeten ten goede komt. Doordat Mercurius zich het dichtst bij de zon bevindt, is deze het moeilijkst­e zichtbaar met het blote oog. Het is vooral bij zonsopkoms­t laag aan de horizon dat je de meeste kans maakt om de planeet goed te zien.”

Van links naar rechts

Wie een stipje Neptunus en Uranus hoopt te bewonderen, moet dus richting het observator­ium in Bocholt. De andere planeten zijn zichtbaar zonder verrekijke­r, die weliswaar toch handig kan zijn. Voor een optimaal resultaat kiest u een donkere open plek met een goed zicht op de horizon. “Saturnus is als eerste te zien in het zuidoosten. Vanaf 1 uur al”, weet astrorange­r Jasmine Dirkx van Cosmodrome in Genk, waar ze geen extra event organisere­n. “Een uur later volgt Jupiter in het oosten, een halfuur later is het rood- of oranjekleu­rige Mars wat meer naar links zichtbaar. Venus volgt rond vier uur in het noordooste­n en Mercurius tot slot rond zonsopgang.”

Als de wolken geen spelbreker zijn, ziet u van links naar rechts aan de horizon: Mercurius, Venus, de maan, Mars, Jupiter en Saturnus. Uranus en Neptunus staan er tussenin. De volgende keer dat de volledige planetenpa­rade passeert, is overigens in 2492, zo weet Chris Janssen.

→ Meer info over alle planeten op een lijn voor

het ontbijt: www.oglb.be

 ?? ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Chris Janssen (midden) bij de telescoop van het observator­ium Georges Lemaître in Bocholt.
FOTO DICK DEMEY Chris Janssen (midden) bij de telescoop van het observator­ium Georges Lemaître in Bocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium