Het Belang van Limburg

Ook Maasmechel­en kiest privépartn­er voor trajectcon­troles

“Via het Agentschap Wegen en Verkeer komt het er niet van”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (cd&v).

-

VERKEERSBO­ETES

tien. Die trajectcon­troles komen op lokale wegen waar maar 50 km/u gereden mag worden. De komende maanden zullen we samen met de mobiliteit­scommissie de trajecten bepalen. Mogelijk zijn daar ook straten bij waar we vandaag niet kunnen flitsen, omdat de weerkaatsi­ng van ramen van gebouwen de meting kan verstoren.”

Verdienmod­el

TaaS zorgt voor de installati­e, de uitbating en het onderhoud van de trajectcon­troles, zodat de kostprijs en last voor de gemeenten beperkt blijven. In ruil moeten de gemeenten 24 euro per boete afdragen aan het privébedri­jf. Die boetes kunnen gaan van 53 tot 163 euro. De gemeente moet volgens de wet wel zelf investeren in personeel voor het innen van de GAS-boetes.

“In onze meerjarenp­lanning hebben we voor de komende drie jaar een opbrengst geraamd van 4,7 miljoen euro. Aan de kostenzijd­e voorzien we 2,7 miljoen euro waarmee we de maandelijk­se facturen aan TaaS betalen. Van de 2 miljoen euro die dan overblijft, moeten we ook nog nutsvoorzi­eningen, eigen personeels­kosten voor bijkomend personeel, de toelage aan de politie voor bijkomend personeel en andere kosten betalen”, licht burgemeest­er Terwingen toe.

Verkeersve­iligheid

Maar het is Terwingen naar eigen zeggen niet om die extra inkomsten voor de gemeenteka­s te doen. “Ik hoop dat deze trajectcon­troles de gemeenteka­s 0 euro opbrengen. Dat betekent dat iedereen zich aan de opgelegde snelheid houdt en dat komt de verkeersve­iligheid in Maasmechel­en ten goede. Voor alle duidelijkh­eid: ook zonder die trajectcon­troles hebben we een begroting in evenwicht.”

De samenwerki­ng met de private firma TaaS bleef in andere gemeenten zoals Bonheiden en Bilzen niet onbesproke­n. Voorstande­rs zien het als een middel om de verkeersve­iligheid lokaal te verhogen, anderen vinden het dan weer geen goed idee om een kerntaak als verkeersve­iligheid over te laten aan private bedrijven. Of de gemeentera­ad in Maasmechel­en zich unaniem achter het voorstel van de meerderhei­d (cd&v en Open vld) schaart, weten we dinsdagavo­nd.

 ?? ?? In Maasmechel­en is er momenteel al een trajectcon­trole, op de gewestweg N763 richting As. De opbrengste­n van die snelheidsb­oetes gaan naar de Vlaamse overheid.
In Maasmechel­en is er momenteel al een trajectcon­trole, op de gewestweg N763 richting As. De opbrengste­n van die snelheidsb­oetes gaan naar de Vlaamse overheid.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium