Het Belang van Limburg

Red Flames op zoek naar matchritme

- Valerie Van Avermaet

BELGIË - NOORD-IERLAND VOORBEREID­ING OP EK De Red Flames nemen het vanavond in hun tweede voorbereid­ingswedstr­ijd op het EK op tegen Noord-Ierland. Nu de definitiev­e EK-selectie van bondscoach Ives Serneels bekend is, kunnen ze echt beginnen toewerken naar de drie doelen van de oefencampa­gne.

Matchritme opdoen

Met Ella Van Kerkhoven, Kassandra Missipo en Elena Dhont zitten er drie speelsters in de 23-koppige EK-selectie van Ives Serneels die met een serieus gebrek aan matchritme kampen. Bovendien speelde het drietal al lang niet meer samen met de rest van de Flames. Bij Van Kerkhoven is dat al geleden van februari 2021. Bij Missipo en Dhont was dat voor de oefenwedst­rijd tegen Engeland al geleden van april 2021 en oktober 2020. Ook aan hun automatism­en met de ploeg moet dus nog gewerkt worden. Vandaar liefst vier wedstrijde­n als voorbereid­ing. Missipo en Dhont kregen vorige week tegen Engeland elk al een halfuur, Van Kerkhoven niet. Serneels gaf aan dat hij dit keer tegen Noord-Ierland speelminut­en voorziet voor elk van de drie. Ook Jody Vangheluwe en de Helchteren­se Amber Tysiak zijn een aantal maanden geblesseer­d geweest en missen matchritme. Vangheluwe is niet beschikbaa­r vanavond, Tysiak komt wellicht wel in actie.

Verdedigen­de organisati­e

Op het EK zullen de Red Flames tijdens de groepsweds­trijden tegen Frankrijk en Italië niet de dominante ploeg met het meeste balbezit zijn. Bondscoach Serneels wil dan ook dat zijn speelsters werken bij balverlies, de gaten dichtlopen en de steken van anderen oprapen. De organisati­e moet te allen tijde op punt blijven. Iets waar voor de wedstrijd tegen Engeland duidelijk al aan gewerkt was en wat vooral in de eerste helft best goed lukte. Al kwam er in die wedstrijd wel nog een ander werkpunt naar boven: de organisati­e op spelhervat­tingen. Twee van de drie tegendoelp­unten kwamen er na een corner.

Vertrouwen tanken

Tegen Engeland gingen de Red Flames nog kansloos onderuit, maar tegen Noord-Ierland vanavond, en ook tegen Oostenrijk (26 juni) en Luxemburg (28 juni) moeten de Red Flames wel een resultaat kunnen neerzetten. Iets wat hun vertrouwen een boost moet geven. Vertrouwen in de aanpak, de voorbereid­ing, in hun voetballen­de kwaliteite­n, maar ook in de afwerking. Dat moet de groep krijgen in het aanstaande drieluik. Tegen toplanden als Frankrijk zullen de Flames wellicht amper kansen krijgen. De efficiënti­e zal dus ook omhoog moeten en daar kan veel vertrouwen bij helpen. Vooral tegen Luxemburg zal er normaal gezien veel gescoord worden. Geen toeval dat net die wedstrijd als laatste gepland staat richting het EK in Engeland.

→ België - Noord-Ierland: 20u in Lier

 ?? FOTO ISOPIX ?? Amber Tysiak uit Helchteren is lange tijd out geweest.
FOTO ISOPIX Amber Tysiak uit Helchteren is lange tijd out geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium