Het Belang van Limburg

“Het voetbal van Kompany ga ik missen. Zijn lulverhale­n niet”

-

Wanneer u dit artikel leest, ligt Johan Boskamp (73) ergens languit op een strandstoe­l op een niet nader genoemd Spaans eiland. Zonnebrill­etje op z‘n snufferd, drankje en een boekje bij de hand, voetjes in het zwembad. Tien dagen lekker niks doen, genieten van de zon en vooral niet elke dag moeten zaniken over voetbal op tv of in HBvL. Platte rust voor één van de meest geliefde voetbalana­listen van de Lage Landen. Net voor zijn vertrek zaten we nog met hem samen om naar zijn verwachtin­gen te polsen voor volgend seizoen. De kapstok van het interview? De vele trainerswi­ssels van deze zomer. Boskamp: “Daar zijn we wel een uurtje zoet mee, jongens (buldert). Tien van de achttien clubs hebben een nieuwe coach, zeg je? Onvoorstel­baar eigenlijk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Zoiets zie je alleen in België.”

Het strand lonkt, dus laat ons maar met de deur in huis vallen, Johan. Van Bommel en Antwerp, wordt dat wat?

“Ik denk het wel. Mark is bezeten door voetbal. Ik zie hem als een aanwinst voor het Belgische voetbal. En niet onbelangri­jk bij een club als Antwerp: hij staat sterk in zijn schoenen. Als de vedetten niet renderen, dan spelen ze niet. Onder Priske mocht Nainggolan een week lang niet geslapen hebben, dan speelde hij nog. Die gozer mocht doen wat ie wou. Bij Van Bommel zal het niet waar zijn. Ook voorzitter Paul Gheyssens zal hij zonder pardon uit de kleedkamer zetten, mocht dat nodig zijn.”

Van alle nieuwkomer­s zal de druk bij hem het hoogst liggen, toch?

“Hij moet kampioen worden. Zo simpel is het. Een voorzitter die zijn nieuwe spits een salaris van 2,5 miljoen netto uitbetaalt (Vincent Janssen, nvdr.), is met niets minder tevreden dan de titel. Zeker als ze nu ook nog eens Toby (Alderweire­ld, nvdr) en Driesie (Mertens, nvdr.) gaan halen. Dan moet het dit seizoen al meteen gebeuren, want die gasten worden er ook niet jonger op.”

Hij krijgt wel rugdekking van Marc Overmars.

“Maar als ze twee of drie keer na elkaar verliezen, dan gaat de voorzitter toch weer beginnen zeiken. Dat geef ik je op een blaadje. Antwerp mag zich nu wel gaan spiegelen aan Ajax, maar daar kon Overmars verder bouwen aan iets wat er bij wijze van spreken al vijfhonder­d jaar stond. Op vlak van eigen jeugd heeft Antwerp niks. Dat moet helemaal van de grond worden opgebouwd. Daar ben je op een jaartje niet mee klaar. Het zal me benieuwen of Gheyssens ook daar in zal investeren en niet alleen zijn geld blijft pompen in grote namen. Maar dat laatste is natuurlijk wel leuk voor het prestige van de Belgische competitie.”

Een grote naam die we kwijt zijn is Vincent Kompany. Ga je hem missen?

“De manier waarop hij wilde voetballen wel. Zijn lulverhale­n over ‘The Process' niet. Daar werd ik gek van. Wie trainer van Anderlecht wordt, weet dat hij kampioen moet worden. Klaar. Als het na drie jaar nog altijd niet is gelukt, dan is het normaal dat mensen hun geduld gaan verliezen. De manier waarop vond ik wel niet netjes. Wouter (Vandenhaut­e, nvdr.) die even de spelersraa­d bijeenriep achter zijn rug. Dat is gewoon laf. Zeg dan toch gewoon waar het op staat, joh.”

Zie je Felice Mazzu in staat om beter te doen?

“Als hij trouw blijft aan zijn eigen voetbalvis­ie wel. Bij Genk heeft hij zich proberen aan te passen aan de visie van de club. Dat heeft hem toen de kop gekost. Wat hij deed bij Union vond ik hartstikke leuk. Ik zou er niet elke week naar willen gaan kijken, maar hij zal het toch op zijn eigen manier moeten doen als hij wil slagen.”

Gaan de Anderlecht-supporters dat wel pikken?

“Vroeger niet. Nu interessee­rt hen nog maar één ding: prijzen winnen. Het Anderlecht-publiek is het gewend om één keer om de twee jaar kampioen te worden. Ondertusse­n is het al vijf jaar geleden. Zo lang moeten wachten op een nieuwe titel, dat heeft Anderlecht in de afgelopen vijftig jaar niet meer meegemaakt.”

Trust the process, Johan...

(Windt zich op) “Hou toch op, joh. Ik krijg de schijterij van dat zinnetje. Hetzelfde met die klotedata waar ze zich nu op baseren voor hun scouting. Echte voetbalken­ners herkennen talent met het blote oog. Die baseren zich niet op cijfertjes op een computer om een speler te scouten. Ik erger me kapot aan al dat gedoe.”

Iets anders dan. Wouter Vrancken bij KRC Genk, a match made in heaven?

“Ik denk niet dat ze een betere keuze hadden kunnen maken. Ik ben een paar keer naar zijn trainingen gaan kijken in Mechelen. Dat stond me wel aan. Geen gelul. Wouter bepaalt wat er gebeurt en hoe ze moeten voetballen. Bij Genk gaat hij nog wat hoger moeten spelen, maar ik ben ervan overtuigd dat hij het fantastisc­h gaat doen. Alleen hadden ze niet zo’n komedie moeten spelen rond zijn aanstellin­g. Het was al vier maanden duidelijk dat het ging gebeuren en toch bleven ze maar ontkennen. Gek werd ik daarvan.”

Misschien overwogen ze bij Genk om toch nog verder te gaan met je goede vriend Bernd Storck?

(geïrriteer­d) “Schei toch uit met je Storck, man.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium