Het Belang van Limburg

Hoe thuisrijde­r De Gendt eigen BK-parcours mocht ontwerpen

-

Dat het best een werk van lange adem was, begint Thomas De Gendt. Een Rubikskubu­s lost hij in minder dan een minuut op. “Maar zo’n BK is pas een echte puzzel”, zegt hij. “Eind 2019 ben ik er al mee begonnen. Als inwoner van Gavere werd ik door de gemeente gehuldigd voor mijn ritzege in de Tour dat jaar. Plots kwamen ze af met die vraag. Gavere had zich kandidaat gesteld om het BK tijdrijden te organisere­n. Of ik het parcours niet mee wilde uitstippel­en? De dag nadien was ik al aan het rondrijden en -kijken: Wat zouden leuke baantjes zijn? Wat zijn schone plekken om te passeren? Waar zijn veel putten in de weg en welke straten moet ik vermijden? Vervolgens heb ik Strava erbij genomen en ben ik routes gaan uittekenen.”

Hoop regels

Klinkt eenvoudig, maar was het in werkelijkh­eid niet. De Gendt schrok van wat er allemaal bij zijn opdracht kwam kijken. “Ik dacht: ik maak hier een schoon parcours en dan loopt het wel los. Bleek dat ik mij aan een hoop regels moest houden. Je mag de politie niet insluiten, de brandweer moet ten alle tijden vrij kunnen uitrukken, scholen moeten bereikbaar blijven… Ik moest ook strikt binnen de gemeentegr­enzen blijven. Anders moesten ze toestemmin­g vragen aan andere gemeenten om hun wegen te gebruiken. Liefst werden ook alle deelgemeen­tes aangedaan. Zelf wilde ik dan weer liever niet te veel door woonwijken rijden, kwestie van de mensen niet te veel te ambeteren. Dan kwam daar ook de Belgische wielerbond nog met haar verlanglij­stje bovenop. Het rondje mocht bijvoorbee­ld niet te lang zijn, ook de jeugd moet er kunnen rijden, zelfs de breedte van de weg is belangrijk. Ik had er een steil, niet te lang klimmetje ingestoken. Maar dat baantje was nogal smal. Mocht niet. Zou een renner daar een andere renner inhalen, zou die vast kunnen zitten achter de auto van de man voor hem.”

Zelfs heel praktische zaken gooiden roet in het eten. De Gendt knikt: “Ik had een start op de Markt in gedachten. Maar net nu ligt de Markt open. Ze zijn er volop aan het werken. Vervolgens dachten we aan het militair domein in Gavere. Met dat vliegveld is er heel veel plaats voor de bussen. Kon ook niet. Iets met veiligheid.”

De tip van Remco

Toch is hij, een rist vergaderin­gen later, dik tevreden met het resultaat,

In de Ronde van Zwitserlan­d demonstree­rde hij nog maar eens hoe hard hij tegen de klok kan rijden. Het feit dat hij de gedoodverf­de kandidaat-winnaar is, werkt bij Evenepoel bovendien stimuleren­d. De voorspelde temperatur­en zijn ook draaglijke­r dan vorig jaar in Ingelmunst­er, toen die hem parten speelden.

Ook al won hij al zeven tijdritten de voorbije jaren,zijn eerste Belgische titel moet hij nog pakken. Iedereen dacht vorig jaar dat het een fluitje van een cent zou worden, maar Yves Lampaert werd in Ingelmunst­er sant in eigen land. Evenepoel behaalde al BK-brons in Middelkerk­e in 2019, maar het goud ontbreekt nog. Bovendien breken de stukken macadam zijn ritme, waardoor hij zijn aerodynami­ca niet volledig zal kunnen benutten. beklemtoon­t De Gendt. Het is uiteindeli­jk een rondje van 11,6 kilometer geworden. De profs rijden het driemaal. Het zwaartepun­t: de klim in Dikkelvenn­e. “Een strook bergop van alles bij mekaar zo’n anderhalve kilometer, met bovenaan de finish”, legt De Gendt uit. “Op het BK op de weg in 2019 heeft Evenepoel daar gedemarree­rd. Nog zo’n issue: Gavere is heuvelacht­ig. Er mocht dus wel wat reliëf insteken waar je als renner het verschil kan maken, maar het moest wel evenwichti­g

REMCO EVENEPOEL: DE TOPFAVORIE­T

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium