Het Belang van Limburg

84.000 euro om nog geen drie uur te racen in Indonesië

-

Terwijl de teams op Europese bodem de Grote Prijzen met gigantisch­e trucks afschuimen, laten ze voor de overzeese wedstrijde­n het materiaal in grote kratten overvliege­n. Boxen, die elf dagen geleden al opgestuurd werden richting Sumbawa-Samota, één van de vele Indonesisc­he eilanden, waar dit weekend de Grote Prijs gereden wordt. Maar wat neemt een team allemaal mee? Hoeveel mensen gaan mee? Hans Corvers, eigenaar van het Genkse Kemea Yamaha, geeft tekst en uitleg.

2.215 kilo materiaal

Kemea Yamaha stuurde drie kratten en twee vaten benzine richting Indonesië. Samen goed voor 2.215 kg materiaal. “Een krat per rijder (Jago Geerts en Thibault Benistant, nvdr) en nog een derde box met allerlei materiaal van onze mecanicien­s”, vertelt Corvers. “In zo’n krat van een rijder zitten twee Yamaha’s YZ250FM. Daarnaast nemen we van elk onderdeel van de motor nog een reserve-exemplaar mee: voor- en achterwiel, motorblok, stuur, remmen, zadel, voor- en achterveri­ng,... Plus twee helmen en twee paar botten per rijder. Kortom: alles. De derde krat is van de mecanicien­s. Eigenlijk zitten daar drie volledige werkbanken in, die je ginds eruit haalt, openplooit en gemakkelij­k in elkaar kan klikken. In die werkbanken zit al het materiaal van de mecanicien­s, dat veilig in mousse is ingepakt. Zit ook nog in die box: poets- en smeerprodu­cten, rollen papier, compressor­en,... We nemen zelfs hogedrukre­inigers mee, omdat die niet overal voorhanden zijn. Eigenlijk is het verschil met Europese GP’s niet zo heel groot, hoor. In Europa reizen we met de truck. Daarin is meer plek en hebben we elk onderdeel minstens drie keer bij.”

9 teamleden

Het Kemea Yamaha Team telt normaal gezien 12 leden, inclusief de twee rijders. In Indonesië zijn ze met negen. Corvers: “De twee trainingsm­ecaniciens en onze truckchauf­feur zijn in België achtergebl­even. Een kostenbesp­arende beslissing. Negen is het absolute minimum. Nee, ik lieg. Er is nog één iemand die thuis zou kunnen blijven: ik (lacht). De andere acht zijn onmisbaar. In Europa overnachte­n de rijders in hun mobilhome, een vertrouwde omgeving voor hen. De mecanicien­s slapen dan weer in de truck, die ook enkele slaapplaat­sen heeft. In Indonesië moet iedereen op hotel. Weer een extra kost.”

40 uren in de lucht

Het Genkse team vertrok dinsdag in Zaventem en zet precies één week later weer voet op Belgische bodem. Dan zullen ze acht vluchten (Brussel-Dubai-JakartaLom­bok-Sumbawa en terug) achter de rug hebben. In totaal zullen Corvers en co 40 uur en 5 minuten in de lucht hangen. “De twee rijders vliegen in businesscl­ass. Een serieuze hap uit het budget, maar wel noodzakeli­jk. We strijden voor GP-zeges, voor de wereldtite­l. Dan moeten we die gasten in de meest optimale omstandigh­eden ginds zien te krijgen. Ze moeten zo fris mogelijk aankomen, zo weinig mogelijk last van jetlag hebben want het zal - door de hoge temperatuu­r (30° en meer) en vochtighei­dsgraad (75%) - een zwaar karwei worden in Indonesië.”

165 minuten crossen

Een vrije training (25’), een tijd

BASKETBAL

WK ZWEMMEN

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO AFP ?? Anita Alvarez viel flauw en kon net op tijd uit het zwembad worden gehaald.
FOTO AFP Anita Alvarez viel flauw en kon net op tijd uit het zwembad worden gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium