Het Belang van Limburg

Vandalen vernielen infobord over WO II

-

Vandalen hebben langs het fietsroute­netwerk aan de Maas in Vucht een infobord vernield. Dat vertelde het verhaal dat Hitler ons land eigenlijk al op 17 januari 1940 wilde binnenvall­en, en niet op 10 mei.

Oorlogsver­halen kunnen een bijzondere geschieden­is vertellen. Zo ook het verhaal van een vliegtuig dat door een mistbank crashte langs de Maas in Vucht op 10 januari 1940. In het vliegtuig zaten twee medewerker­s van Hitler met de schrifteli­jke, vertrouwel­ijke informatie dat hij op 17 januari 1940 de oorlog zou verklaren aan België.

Omdat het vliegtuig crashte langs de Maas, lekte de info over de start van de Tweede Wereldoorl­og vroegtijdi­g. De twee inzittende­n overleefde­n als bij wonder de crash, maar wilden de geheime documenten nog snel in brand steken voor ze gevangen genomen werden. Door deze crash begon de oorlog niet op 17 januari 1940, maar wel op 10 mei 1940.

“Rivierpark Maasvallei heeft dit bijzondere verhaal uitgeschre­ven en met foto’s geïllustre­erd. Het heeft een plek gekregen op de plaats waar het vliegtuig crashte en er is een rustpunt voorzien. Het vliegtuig is zelfs op ware grootte aangebrach­t in het landschap”, zegt een wandelaar. “Dinsdagmor­gen zag ik tijdens een wandeling dat vandalen dit bord van zijn sokkel hebben getrokken en totaal vernield hebben. Waar is de eerbied voor het verleden? Waarom is dit nodig? Er zijn blijkbaar mensen die niets te doen hebben”, reageert Rik Conings op Facebook.

 ?? FOTO MMD ?? Het bord langs de Maas in Vucht werd helemaal gestript.
FOTO MMD Het bord langs de Maas in Vucht werd helemaal gestript.
 ?? FOTO RR ?? Zo zag het bord er voor de vernieling­en uit.
FOTO RR Zo zag het bord er voor de vernieling­en uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium