Het Belang van Limburg

Hoeselt verkoopt industrieg­rond: “Voor amper 12 euro per vierkante meter”

- Fred Peeters

SPORTPARK HOESELT De Hoeseltse gemeentera­ad van vanavond behandelt onder meer de verkoop van 21 are industrieg­rond. Volgens de oppositie wordt die veel te goedkoop verkocht. “In ruil krijgen we twee percelen voor de realisatie van het sportpark”, reageert schepen Croux.

Raadslid Fons Capiot (Wij Hoeselt) belooft “gekletter” voor de gemeentera­ad van vanavond. Hij doelt daarmee op het dossier over de aan- en verkoop van gronden door de gemeente. Hoeselt wil twee percelen van elk 8 are kopen voor telkens 7.950 euro. Het éne perceel is eigendom van een bedrijfsle­idster, het andere perceel is eigendom van de al op de industriez­one gevestigde firma van dezelfde bedrijfsle­idster. In ruil voor die aankopen verkoopt de gemeente Hoeselt een derde perceel industrieg­rond van 2.147 vierkante meter aan die firma voor 25.764 euro, oftewel 12 euro per vierkante meter. Oppositier­aadslid Marc Bamps (Best Groen) begrijpt dat niet: “12 euro per vierkante meter voor industrieg­rond... Wie het even natrekt op websites van vastgoedma­atschappij­en, ziet prijzen van 60 tot wel 150 euro per vierkante meter. De bedrijfsle­idster doet een goede zaak, en de Hoeseltse belastingb­etaler loopt hier toch wel heel veel geld mis. Dat moet nu snel gebeuren ten voordele van een sportpark waar men al zeven jaar over bezig is.”

Schuldverg­elijking

Samen met Marc Bamps stelt Fons Capiot zich vragen bij de ‘ruiloperat­ie’. “Er kan geen sprake zijn van een ruil, omdat we niet met twee maar met drie verschille­nde rechtspers­onen te maken hebben: de gemeente, de NV Matris en de bedrijfsle­idster”, zegt Capiot. “Bovendien verkoopt ze landbouwgr­ond aan de gemeente en verkoopt de gemeente industrieg­rond aan de NV Matris. Tussen gronden van verschille­nde types kan je geen schuldverg­elijking voeren. En nu wordt industrieg­rond verkocht aan een NV, terwijl iedereen op die verkoop zou moeten kunnen bieden.” Schepen Yves Croux (VLD+) begrijpt de commotie over de lage prijs: “Voor een kant-en-klare industriez­one gaat de prijs inderdaad van 50 tot 90 euro per vierkante meter. Maar het perceel dat wij verkopen ligt in het midden van een nog te ontwikkele­n industriez­one, en is dus nog niet bruikbaar. Een privéontwi­kkelaar zal voor nutsleidin­gen en wegenis moeten zorgen. Dat zijn uitgaven waar we dus op besparen.” Volgens Capiot zou de gemeente “zelfs als ze het zelf zou ontwikkele­n nog meer geld overhouden”.

Sportpark

“Ik word zo moe van dit gestook van de oppositie”, aldus schepen Croux. “Waarom denk je dat zovele jongere politici ermee ophouden? Dit dossier gaat om een ruil op vraag van de betrokken bedrijfsle­idster en de NV, die alleen op deze manier twee percelen willen afstaan voor de realisatie van het Sportpark. Als de oppositie hier opnieuw stokken in de wielen gaat steken, verhindert ze dat.”

 ?? FOTO FRED PEETERS ?? De nog te ontwikkele­n industrieg­rond grenst aan de Leeuweriks­traat, nabij het kruis van Bivelen.
FOTO FRED PEETERS De nog te ontwikkele­n industrieg­rond grenst aan de Leeuweriks­traat, nabij het kruis van Bivelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium