Het Belang van Limburg

Koning Filip en koningin Mathilde brengen bezoek aan Zuid-Limburg

- Jan Bex, Raymond Polus en Johnny Geurts

De Wroeter in Gors-Opleeuw werk. Echt tof om dit eens mee te maken.”

Na het ontbijt bezoekt het koningspaa­r de keuken waar ze kennismake­n met het soepteam. Dan volgt de boerderijw­inkel en het tekenen van het gastenboek, vaste prik bij een koninklijk bezoek. Waarna ze uitgewuifd worden met een mand vol lekkere etenswaren van De Wroeter. “Zo denkt de koningin nog eens aan ons als ze morgen de boterhamme­n van de kinderen met onze confituur smeert”, lacht coördinato­r Ludo Lathouwers.

Statie 3: Volksbad

De decibels gaan crescendo als de koninklijk­e Mercedes met nummerplaa­t 1 de Markt van Bilzen opdraait. Die ziet intussen zwart van het volk. Dat komt heus niet alleen door de Bilzense schoolkind­eren. Burgemeest­er Bruno Steegen verwelkomt koning en koningin waarna die zich alweer splitsen om te beginnen aan een half uur volksbad. “Majesteit, majesteit! Hier ziet u de beste leerkracht aller tijden: creatief en anders dan alle andere.” Lerares Marie-Claire Gabriëls van het Sint-Lambertusc­ollege lacht een beetje verlegen. Maar de meisjes uit haar klas menen het. Al vinden ze Mathilde ook super. “Heel lief. Ze heeft kinderen van onze leeftijd. Je voelt dat ze alles weet van examenstre­ss. Maar ze heeft ons toch ook nog een hele goeie vakantie gewenst”, vertelt Jule Mullens (13) honderduit.

Tien meter verder wachten de senioren van wzc Demerhof geduldig hun beurt af. Rusthuisbu­rgemeester Julien Baer (83), voor de gelegenhei­d met purperen hoge hoed, heeft speciaal voor het echtpaar een oorkonde geschreven. “Ik heb ze gezegd dat ik ze allebei heel bekwaam vind en dat ik hoop dat kroonprins­es Elisabeth later evenzeer in vrede en gezondheid mag regeren.” Net voor het koninklijk echtpaar de pui van het stadhuis op wil, is Julien weer daar. “Of de koning misschien met mij op de foto wil?” En kijk, wars van alle protocol poseert Filip samen met de Bilzense rusthuisbu­rgemeester. Nadien fluistert Julien aan zijn begeleider: “As da minne zoon ziet ...” Deze dag kan niet meer stuk voor Julien. En vast ook niet voor vele andere Zuid-Limburgers, daar in Bilzen, Borgloon en Kortessem.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Koning Filip en
koningin Mathilde delen heel wat high fives uit in Borgloon.
FOTO TOM PALMAERS Koning Filip en koningin Mathilde delen heel wat high fives uit in Borgloon.
 ?? FOTO JOGE ?? Wars van alle protocol poseert koning Filip samen met de Bilzense rusthuisbu­rgemeester Julien Baer.
FOTO JOGE Wars van alle protocol poseert koning Filip samen met de Bilzense rusthuisbu­rgemeester Julien Baer.
 ?? FOTO BELGA ?? In fruitveili­ng BelOrta in Borgloon moet zelfs het koningspaa­r een haarnetje dragen.
FOTO BELGA In fruitveili­ng BelOrta in Borgloon moet zelfs het koningspaa­r een haarnetje dragen.
 ?? FOTO RAPO ?? In De Wroeter in Kortessem bezoekt het koninklijk­e echtpaar na het ontbijt de keuken.
FOTO RAPO In De Wroeter in Kortessem bezoekt het koninklijk­e echtpaar na het ontbijt de keuken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium