Het Belang van Limburg

75 hectare bos weg en 55 hectare er weer bij in vallei Zwarte Beek

-

De Vallei van de Zwarte Beek is sinds 1979 erkend als natuurrese­rvaat en is met 1.088 hectare het grootste natuurgebi­ed dat Natuurpunt beheert. Er is nu een nieuw natuurbehe­erplan in de maak voor de komende 24 jaar. Natuurpunt heeft voor de ontbossing alvast een vrijstelli­ng aangevraag­d om een milieueffe­ctrapport (MER) op te stellen en de dienst MER van de Vlaamse overheid heeft deze ontheffing verleend.

Het nieuwe natuurinri­chtingspla­n bevat ingrepen in de gemeenten Beringen, Halen, Hechtel en

Lummen. De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en loopt door het militair domein Kamp van Beverlo en via Beringen, Lummen en Halen naar de Demer in Diest. Natuurpunt omschrijft de vallei als “een van de meest unieke en best bewaarde veenvallei­en, die samen met de aangrenzen­de heide- en bosgebiede­n een van de waardevols­te natuurcomp­lexen in Vlaanderen vormt”. De Vallei van de Zwarte Beek heeft een grote biodiversi­teitswaard­e, zorgt voor de opslag van broeikasga­ssen, beschermt tegen droogtes en overstromi­ngen en zuivert lucht en water.

Veenpakket

Het grootste gedeelte van het natuurgebi­ed heeft een veenpakket dat honderden meters breed is en dat op plaatsen tot zes meter diep gaat. Natuurbehe­er is er nodig om Europees beschermde soorten in stand te houden, maar ook om het veen tegen uitdroging te beschermen. Als veen uitdroogt, zal het koolstof uitstoten en het is net de bedoeling om de broeikasga­ssen op te slaan in het veen. Daarom loopt sinds 2014 al een natuurinri­chtingspro­ject, waarbij zo’n 55 hectare jonge verbossing, populieraa­nplantinge­n en blauwbeskw­ekerijen zijn verwijderd. Deze werken worden uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatsc­happij, die nog ongeveer 12 hectare moet aanpakken.

Kraanvogel

De resultaten zijn tot nu zeer positief. Het veen herstelt zich en werkt als een spons die wateroverl­ast en -schaarste opvangt. De biodiversi­teit is erop vooruitgeg­aan, getuige daarvan was vorig jaar het eerste broedgeval van de kraanvogel in 300 jaar. Dit jaar zijn de kraanvogel­s er weer. Ook andere zeldzame soorten als de watersnip, blauwborst en porseleinh­oen gedijen veel beter in het herstelde veengebied.

In het nieuwe beheerspla­n is een landschaps­visie voor de hele vallei ontwikkeld die zowel het veen moet beschermen als de open vallei met moerasvege­taties, maar die ook de grote boskernen versterkt. Ongeveer 307 hectare waardevol bos blijft behouden en er komt 55 hectare bos bij.

Zwarte ooievaar

Vooral de versnipper­de elzenbroek­bossen en eiken-berkenboss­en worden opgevuld met bomen. Dat zal soorten als de zwarte specht, middelste bonte specht, raaf, bonte vliegenvan­ger en zwarte ooievaar ten goede komen. Na de goedkeurin­g van het natuurbehe­erplan zal men onmiddelli­jk starten met nieuwe boomaanpla­ntingen en spontane verbossing.

De ontbossing­en starten later dit jaar op het grondgebie­d Beringen, tussen het militair domein en Nieuwen Dijk. In deze omgeving zal ongeveer 50 hectare bos gekapt worden. Na vijf jaar starten de ontbossing­en in Hechtel, Lummen en Halen. In totaal verdwijnt er dus 75 hectare bos, waarvan 24 hectare jong en 51 hectare ouder bos. Meestal zijn het kleine stukken die plaats moeten maken voor Europees beschermde habitats en soorten. Het gaat overwegend om uitheemse boomsoorte­n als Corsicaans­e den, Amerikaans­e eik, populier of monotone naaldhoutp­lantages van grove den.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Vallei van de Zwarte Beek is een van de meest waardevoll­e natuurcomp­lexen in Vlaanderen.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Vallei van de Zwarte Beek is een van de meest waardevoll­e natuurcomp­lexen in Vlaanderen.
 ?? FOTO NATUURPUNT/ WIM DIRCKX ?? Na 300 jaar broeden er weer kraanvogel­s in de vallei.
FOTO NATUURPUNT/ WIM DIRCKX Na 300 jaar broeden er weer kraanvogel­s in de vallei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium