Het Belang van Limburg

Populaire Sint-Pietersber­g wordt gedeelteli­jk afgesloten

- Eddy Vandoren

NATUURMONU­MENTEN RIEMST/MAASTRICHT Het Nederlands­e Natuurmonu­menten heeft besloten om op de Sint-Pietersber­g, op de grens van Kanne en Maastricht, langs de westhellin­g en boven aan de Duivelsgro­t rasters te plaatsen.

Er is op beide plekken sprake van ernstige verstoring van de natuur, en bij de westhellin­g wordt ook de nachtrust van de buurtbewon­ers verstoord. De werkzaamhe­den worden op dit ogenblik uitgevoerd. “We betreuren dat het plaatsen van de rasters nodig is, maar we willen de rust terugbreng­en voor de natuur en de bewoners van de Mergelweg”, luidt het bij Natuurmonu­menten. “De SintPieter­sberg is een fijne plek met een mooi uitzicht op de omgeving. Helaas trekt de plek veel recreanten die – ook na zonsonderg­ang – de rust verstoren en veel afval achterlate­n. Ondanks meerdere gesprekken, ontruiming­en en affiches zijn er bij mooi weer steeds veel mensen aanwezig.”

Met instemming van de buurtbewon­ers gaat Natuurmonu­menten nu over de hele lengte van de westhellin­g een raster plaatsen. In het najaar volgt een evaluatie. Ook aan de bovenkant van de Duivelsgro­t, vlak bij Kanne, plaatst de natuurvere­niging een afrasterin­g om mountainbi­kers, wandelaars en joggers te weren.

De bekende heuvel werd in het recente verleden geregeld dichtgeleg­d met takkenrill­en – hopen van opeengesta­pelde takken – omdat er valgevaar is en omdat er bijzondere kalkrotsfl­ora groeit. “Helaas worden die takkenrill­en steeds verwijderd en blijft men er komen, waardoor de unieke vegetatie steeds opnieuw wordt vernield.” Wie over de rasters klimt, is in overtredin­g en kan beboet worden.

 ?? FOTO EVA ?? De Duivelsgro­t, met duidelijk zichtbaar de vele paadjes gemaakt door wandelaars, joggers en mountainbi­kers.
FOTO EVA De Duivelsgro­t, met duidelijk zichtbaar de vele paadjes gemaakt door wandelaars, joggers en mountainbi­kers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium