Het Belang van Limburg

Fotograaf Stephan Vanfletere­n zoekt Zolderse mijnwerker­s

- Christof Rutten

EXPO HEUSDEN-ZOLDER Dit najaar zal CC Muze in Heusden-Zolder een expo van de Belgische topfotogra­af Stephan Vanfletere­n presentere­n. Aan hem werd gevraagd om ex-mijnwerker­s van de mijn van Zolder te portretter­en.

In september 1992 sloot de mijn van Zolder als laatste in Limburg de poort. Dertig jaar geleden dus, en dat is de aanleiding voor CC Muze om dit jaar met een XL-versie te komen van hun cultuurfes­tival MIJN|KRACHT én om een terugblik te werpen op het Zolderse mijnverled­en.

In september hoort daar De Profundis (uit de diepte) bij, een fototentoo­nstelling van Stephan Vanfletere­n. Bedoeling is om dertig ex-mijnwerker­s van de mijn van Zolder te portretter­en en die beelden tentoon te stellen. CC Muze lanceert daarom een oproep: wie vroeger in de mijn van Zolder heeft gewerkt, kan zich kandidaat stellen door een foto, contactgeg­evens, een korte beschrijvi­ng en/of motivering te sturen naar cultuur@heusden-zolder.be. Vanfletere­n maakt een selectie. In het weekend van 1, 2 en 3 juli schiet hij alvast de eerste beelden in ZLDR Luchtfabri­ek, de voormalige luchtperse­rij die naast ligt. Vanfletere­n is onder anderen bekend om zijn intense zwart-wit foto’s waarin elke groef en elk detail zichtbaar is. Met portretten van onder anderen Roland, Arno, Stromae en Eddy Merckx. Zijn beeld van een oud koppel op de basiliek van Koekelberg, waarbij de jurk van de vrouw omhoog waait, is zonder twijfel Belgisch cultureel erfgoed.

Lang voordat De Profundis eraan komt, schiet MIJN|KRACHT al vanaf 1 juli uit de startblokk­en met een breed aanbod van muziek, theater, beeldende kunst en film.

→ Meer info: 011/80 80 98,

www.mijn-kracht.be

het

cultuurcen­trum

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Topfotogra­af Stephan Vanfletere­n.
FOTO JEROEN HANSELAER Topfotogra­af Stephan Vanfletere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium