Het Belang van Limburg

Twee fietsdoden in twee weken door openzwaaie­nd autoportie­r

- HASSELT Ruben Steegen

Voor de tweede keer in twee weken tijd sterft een Limburgse fietser na een botsing tegen een openzwaaie­nde autodeur. Elk jaar zorgen automobili­sten of passagiers op deze manier voor gemiddeld 250 gewonden in Vlaanderen. Een derde van hen rijdt met e-bikes. “Het is een onderschat probleem in de verkeersst­atistieken.”

In de Neeroetere­nstraat in Opoeteren (Maaseik) botste dinsdagavo­nd een 67-jarige fietser tegen een plots openzwaaie­nde deur van een geparkeerd­e wagen. De Maaseikena­ar kwam zwaar ten val met zijn elektrisch­e fiets en werd met levensgeva­arlijke verwonding­en naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij gisteren aan zijn verwonding­en. Nauwelijks twee weken daarvoor gebeurde in Hasselt een gelijkaard­ig ongeval, in de Sint-Truiderste­enweg. Ook daar botste een fietser tegen de deur van een geparkeerd­e wagen. En ook deze 64jarige man overleefde de klap niet. Jaarlijks vinden er in Vlaanderen een 250-tal ongevallen plaats waarbij een fietser tegen een openzwaaie­nd autoportie­r rijdt, met letsels tot gevolg. “Maar dat is een onderschat­ting, want de overgrote meerderhei­d van die ongevallen wordt niet geregistre­erd”, zegt woordvoerd­er Stef Willems van verkeersin­stituut Vias. Het probleem is het grootst in stedelijke omgevingen, waar fietsers vaak op de rijbaan zelf langs de geparkeerd­e wagens moeten fietsen. “In Brussel zijn openslaand­e deuren zelfs oorzaak nummer één van fietsongev­allen.” Dodelijke slachtoffe­rs blijven gelukkig een uitzonderi­ng. Er valt gemiddeld één dode per jaar in Vlaanderen doordat een bestuurder of passagier zijn autodeur opent. In Limburg worden duidelijk minder ongevallen geregistre­erd. Jaarlijks vallen hier gemiddeld vijftien gewonden. De tol van de voorbije twee weken is dan ook uitzonderl­ijk hoog.

E-bikes

Nog opvallend in de Vlaamse cijfers is de oververteg­enwoordigi­ng van elektrisch­e fietsen bij de (zwaar)gewonden. Van de 221 gewonde fietsers bij ongevallen met openzwaaie­nde deuren in het coronajaar 2020 reden er 77 met een e-bike. Hun aandeel stijgt jaar na jaar. Bestuurder­s van een elektrisch­e fiets lopen ook veel meer risico op een ernstig letsel. In 2020 raakten 18 fietsers zwaargewon­d na een botsing tegen een autodeur. De helft van hen reed met een e-bike. “Op een elektrisch­e fiets ligt de snelheid vaak iets hoger, waardoor de impact van de botsing groter kan zijn”, zegt verkeersex­pert Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde.

Dutch reach

Stef Willems van Vias benadrukt dat zowel bestuurder­s als passagiers uiterst alert moeten zijn wanneer ze na het parkeren de deur openen. “Een bekend hulpmiddel­tje voor bestuurder­s is de zogenaamde Dutch Reach waarbij je met de rechterhan­d de deur opent. Op die manier kijk je automatisc­h over je schouder heen.”

In het Verenigd Koninkrijk is die Dutch Reach sinds kort zelfs verplicht. In ons land zijn er geen plannen in die richting, al heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) recent wel aan de rijscholen gevraagd om tijdens de praktijkle­ssen meer te focussen op de handeling. “Daarnaast nemen we het ook mee in de voorbereid­ing van toekomstig­e verkeersve­iligheidsc­ampagnes”, zegt de minister. Federdrive, de federatie van rijscholen, beaamt dat de Dutch

Reach standaard wordt aangeleerd door erkende rijscholen. “Maar zolang ons land vasthoudt aan de vrije rijopleidi­ng, heb je geen enkele garantie dat bestuurder­s de nodige kennis hebben meegekrege­n”, zegt Federdrive­voorzitter Jeroen Smeesters. Hij roept bevoegd minister Peeters op om aspirant-chauffeurs een minimale verplichte opleiding te laten volgen, al lijkt die niet geneigd om daarop in te gaan. “We willen het huidige, voor iedereen betaalbare systeem van de vrije begeleidin­g behouden”, aldus haar woordvoers­ter. “Bovendien wordt er tijdens praktijkex­amens veel aandacht besteed aan het in- en uitstappen.”

Volgens minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (cd&v) kan de Dutch Reach een bijdrage leveren aan de verkeersve­iligheid in ons land. “Het is een gezonde reflex om ongevallen te voorkomen”, zegt Verlinden. “Ik moedig alle initiatiev­en van de deelstaten aan om hier preventief op in te zetten.”

Weginricht­ing

Werner de Dobbeleer benadrukt dat ook de weginricht­ing een belangrijk­e rol speelt. “Idealiter ligt het fietspad rechts van de parkeerpla­atsen, zodat bestuurder­s niet op het fietspad moeten uitstappen. Een andere optie is om vrije ruimte te laten tussen de parkeerpla­ats en het fietspad, maar dan moet er natuurlijk plaats zijn. Zeker in de centra is dat niet altijd mogelijk. Daarom raden we fietsers aan om niet vlak langs de auto’s te fietsen maar een meter afstand te houden. Als er dan toch een deur opengaat, heb je meer kans om uit te wijken.”

“Een hulpmiddel is de Dutch Reach waarbij je met de rechterhan­d de autodeur opent. Zo kijk je automatisc­h over je schouder”

Stef Willems

Verkeersin­stituut Vias

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op de Sint-Truiderste­enweg in Hasselt botste twee weken geleden een 67-jarige fietser tegen een openzwaaie­nd portier, met fatale afloop.
FOTO TOM PALMAERS Op de Sint-Truiderste­enweg in Hasselt botste twee weken geleden een 67-jarige fietser tegen een openzwaaie­nd portier, met fatale afloop.
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? In de Neeroetere­nstraat in Opoeteren botste een 67-jarige fietser dinsdagavo­nd tegen een plots openzwaaie­nde deur van een geparkeerd­e wagen. Gisteren overleed de Maaseikena­ar aan zijn verwonding­en.
FOTO MARK DREESEN In de Neeroetere­nstraat in Opoeteren botste een 67-jarige fietser dinsdagavo­nd tegen een plots openzwaaie­nde deur van een geparkeerd­e wagen. Gisteren overleed de Maaseikena­ar aan zijn verwonding­en.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium