Het Belang van Limburg

Staycation weer populair, door hoge benzinepri­js en luchthaven­perikelen

- Ruben Steegen

TOERISME HASSELT

Met anderhalf miljoen overnachti­ngen in Limburg en een bezettings­graad van respectiev­elijk 76 en 72 procent voor de maanden juli en augustus brak de zomer van 2021 alle records. “Campings, B&B’s, hotels, vakantiepa­rken,…alle verblijven deden het fantastisc­h”, klonk het jubelend bij Toerisme Limburg. Naar de reden voor dat succes was het niet lang zoeken: in volle pandemie kozen Belgen massaal voor de zekerheid van een vakantie in eigen land. Inmiddels kan er weer vrij worden gereisd, maar de staycation is duidelijk here to stay. “We hebben nu al tien procent meer boekingen van Belgen in de Belgische Center Parcs dan in het zomerseizo­en van 2019, het laatste ‘normale’ jaar”, zegt Center Parcs-woordvoerd­er Marthijn Tabak.

Center Parcs

Volgens Tabak hebben de Belgen tijdens de coronacris­is volop de geneugten van een vakantie in eigen land ontdekt. “Een uurtje rijden is een heel ander verhaal dan twaalf uur karren naar ZuidFrankr­ijk met kleine kinderen op de achterbank. Dat comfort willen mensen niet snel meer opgeven.” Bovendien spelen ook de torenhoge benzinepri­jzen in het voordeel van het lokale verblijfst­oerisme. “Een verre rit is een kostelijke affaire geworden, zeker als je daarboveno­p nog tol moet betalen. Recent zien we ook het effect van de huidige onzekerhei­d over de vliegvakan­ties waardoor mensen het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een verblijf in onze parken. Het voordeel aan Center Parcs is dat je in de bubbel van onze parken écht even weg bent, ook al blijf je in eigen land.” Center Parcs Vossemeren (Lommel) en Erperheide (Peer) zitten nu al aan een zomerbezet­ting van zo’n 75 procent. “Voor Terhills stijgt dat in de meest populaire periode zelfs naar negentig procent. Er is dus nog plaats, maar mensen twijfelen best niet te lang meer.” Vakantiepa­rk Roompot in Eksel zag de voorbije weken een boost van het aantal boekingen door Belgische en Nederlands­e gasten. “Het weer heeft daar zeker toe bijgedrage­n, maar we merken al langer dat vakanties in eigen land populair zijn”, zegt woordvoerd­er Baptist van Outryve.

Reisgedrag veranderd

Ook bij Visit Limburg - het vroegere Toerisme Limburg - kijken ze met vertrouwen naar de zomervakan­tie. “Terwijl de sector had verwacht dat gasten na de pandemie massaal naar het buitenland zouden trekken, lopen de boekingen voor de zomer zoals verwacht”, klinkt het bij de organisati­e. Een rondvraag eind mei leerde dat de Limburgse logies toen al aan een bezettings­graad van bijna 52 procent in juli zaten.

“Sinds de pandemie is het reisgedrag veranderd, we gaan bewuster, veiliger en dichterbij op reis”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens, voorzitter van Visit Limburg. “De vlucht naar het buitenland die was voorspeld, wordt afgeremd door de huidige economisch­e context en de onvoorspel­bare toestanden op de luchthaven­s.”

Ook voor camping Wilhelm Tell in Oudsbergen was de zomer van 2021 een schot in de roos. “Maar als ik vergelijk met voor de pandemie is de huidige maand juni opnieuw een topper”, zegt zaakvoerde­r Lode Nulmans, die onder de vlag van ‘Limburg Campings’ ook camping Zavelbos in Maaseik en camping De Binnenvaar­t in Houthalen-Helchteren uitbaat. “De boekingen voor de zomer lopen erg goed. Op Wilhelm Tell zijn onze glampingte­nten voor juli zelfs al bijna volledig uitverkoch­t.”

Van de kampeergas­ten die er nu al staan, hoort Nulmans opvallend vaak het verhaal van de hoge benzinepri­jzen terugkeren. “Hier stond laatst een koppel dat oorspronke­lijk met hun mobilhome naar Zuid-Spanje zou reizen. Maar dan waren ze enkel voor de reis al 1.200 euro kwijt. Sinds corona beseffen mensen dat een vakantie dicht bij huis niet moet onderdoen voor een verre reis. De hoge brandstofp­rijzen hebben dat effect nog versterkt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Lode Nulmans van camping Wilhelm Tell in Oudsbergen ziet de boekingen vlot binnenstro­men. “Sinds corona beseffen mensen dat een vakantie dicht bij huis niet moet onderdoen voor een verre reis.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Lode Nulmans van camping Wilhelm Tell in Oudsbergen ziet de boekingen vlot binnenstro­men. “Sinds corona beseffen mensen dat een vakantie dicht bij huis niet moet onderdoen voor een verre reis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium