Het Belang van Limburg

BK WIELRENNEN Titelverde­diger out: knie houdt Wout van Aert weg van BK

- Stijn Joris

Het BK in Middelkerk­e is zijn topfavorie­t kwijt. Uittredend kampioen Wout van Aert liep op hoogtestag­e een knieblessu­re op en geeft zondag forfait. Zijn groene plannen voor de Tour de France komen niet in het gedrang.

Zoek zondag in Middelkerk­e niet naar Wout van Aert (27). In het Franse skigebied Tignes stootte hij vorig weekend bij het sprinten met zijn knie tegen zijn stuur. Een vervelende tik zonder veel erg. Van Aert hield zijn trainingss­chema aanvankeli­jk nog aan, maar kreeg irritaties. Op aangeven van de medische staf besloot hij vervroegd naar huis te keren en een kruis te maken over het BK. “Ik vind het erg jammer dat ik mijn trui niet kan verdedigen. Ik zou nooit zomaar passen voor een BK, maar als ik de Tour niet in het gedrang wil brengen, is dit het verstandig­ste besluit.”

Als alles goed gaat, hoeft deze knieblessu­re niet meer dan een voetnootje te worden in het seizoen van Wout van Aert. Nieuw is het niet. Renners stoten hun knie wel eens vaker aan hun stuur. Pijnlijke zaak, maar voor veel averij zorgt het doorgaans niet. “Als je met je knie tegen je stuur stoot, is dat doorgaans geen probleem”, zegt Mathieu Heijboer, performanc­e manager van Jumbo-Visma.

GISTEREN TIJDRIT IN GAVERE & ZONDAG WEGRIT IN MIDDELKERK­E

“Onze dokters hebben er de nodige ervaring mee. Vaak is het onschuldig, maar duiken de zorgen later pas op als je blijft trainen of koersen. Dan kan het pas echt problemati­sch worden. Daarom hebben we in overleg met de medische cel beslist om het risico niet te nemen dat het erger wordt. Wout mag nog wel lopen of zwemmen, maar moet even van de fiets blijven.”

Het BK krijgt wel een totaal andere dynamiek. Zonder de topfavorie­t vergroten de kansen van renners als Jasper Philipsen en Arnaud De Lie aanzienlij­k.

Tour geen probleem

Over exact een week gaat de Tour van start in Kopenhagen. Bij Jumbo-Visma gaan ze ervan uit dat Van Aert na het weekend weer kan trainen en zich probleemlo­os kan opmaken voor le grand départ en op de eerste dag al een gooi kan doen naar het geel. “We verwachten dat hij maandag weer mag fietsen”, zegt Heijboer. “Garanties heb je nooit, maar ik heb wel het volste vertrouwen in de inschattin­g van onze medische staf. Die gaat ervan uit dat hij de Tour gewoon haalt. Met 100 procent zekerheid kan je zoiets nooit zeggen, maar alles wijst in die richting.” De Tourstart halen, dat lijkt dus wel goed te komen. Maar wat betekent het schrappen van enkele trainingsd­agen en het BK voor de conditie van Van Aert? Dalen zijn kansen om het geel te pakken in de openingsti­jdrit in Kopenhagen? “Wout moet rusten, maar hij is niet ziek en hoeft niet de hele dag in bed te liggen. Hij mag nog lopen en zwemmen. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit moet volstaan om zijn conditie op peil te houden. Zijn hoogtestag­e verliep voorts volledig volgens plan. Conditione­el is hij heel erg goed.”

In de Dauphiné kregen we twee weken geleden al een ijzersterk­e Van Aert te zien. Met twee ritzeges en evenveel tweede plaatsen etaleerde hij daar al zijn bloedvorm. Pas in de voorlaatst­e etappe moest hij de leiderstru­i afstaan aan ploegmaat Roglic. Volgens Heijboer moet hij na zijn nieuwe hoogtestag­e in Tignes in de Tour zelfs nog tot meer in staat zijn. “Als alles goed is, krijgen we in de Tour een nog betere Wout te zien. De Dauphiné viel eigenlijk nog in de fase van zijn trainingso­pbouw. Hij was er al goed, maar we hebben die koers gebruikt om nog beter te worden. Wout is meestal goed in de Dauphiné en rijdt daarna een heel goede Tour. Niets om ons zorgen over te maken. In principe komen er nog een paar procentjes bij”, besluit Heijboer.

 ?? BELGA ?? Van zijn Belgische trui doet hij afstand, maar de gele droom voor de Ronde van Frankrijk blijft intact bij Wout van Aert.FOTO
BELGA Van zijn Belgische trui doet hij afstand, maar de gele droom voor de Ronde van Frankrijk blijft intact bij Wout van Aert.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium