Het Belang van Limburg

Greg Van Avermaet mag niet naar Tour

- Wim Vos

WIELRENNEN RONDE VAN FRANKRIJK Greg Van Avermaet (37) is flink ontgoochel­d omdat hij niet naar Tour mag. Twee ritzeges, elf dagen in het geel en jarenlang een van de smaakmaker­s: wie zou een man met dit palmares thuis laten? AG2R dus. “Ik heb nooit een signaal gekregen dat ik zelfs maar een twijfelgev­al was.” De beslissing was een donderslag bij heldere hemel?

Van Avermaet: “Ja. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik mijn plek in de Tourploeg nog had. Er is ook nooit een teken gegeven dat zij mij niet zouden meepakken. Ik kreeg vooral te horen dat ik niet goed bergop reed. Tja… ze moeten inderdaad van mij niet verwachten dat ik er in het hooggeberg­te op de laatste col nog bij ben. Dat heb ik nooit gekund. Maar ieder zijn mening, zeker? Dat moet ik accepteren, spijtig genoeg. Dat heb ik hen ook gezegd: ik kan deze beslissing niet begrijpen, maar ik moet voort.”

Je hebt nog een contract tot eind 2023. Is er iets gebroken tussen jou en de ploeg?

“Bwah… Dat is een groot woord. Het is een ontgoochel­ing. Misschien hebben die twee laatste ritten in de Dauphiné mij dood gedaan? Daar klom ik echt niet goed en zat ik in de laatste groep. Ik denk dat dat het management heeft doen panikeren. Maar de Dauphiné is de Tour niet. Ik heb in het verleden vaker niet super gereden in de Dauphiné, maar drie weken later stond ik er wel in de Tour. Ook nu voelde ik mij absoluut klaar om de Tour te rijden. Niet op het niveau van vijf, zes jaar geleden, maar ik ben nog altijd bekwaam om mijn ding te doen. Zowel in steun van onze kopman Ben O’Conner - die jongen kan de verrassing van de Tour worden - als af en toe voor eigen rekening. Uiteraard was die kasseirit een groot doel. De laatste keer dat we in de Tour over de kasseien reden werd ik tweede achter Degenkolb en droeg ik het geel.”

Heeft de Tour van vorig jaar meegespeel­d?

“Ik denk dat die inderdaad is blijven hangen. En dat wás niet de meest plezante Tour voor mij. Ik zat er zonder dat ik iets kon doen. Ik heb dat toen ook gezegd. Wilde misschien zelfs naar huis. Maar zo’n momenten heb je soms in je carrière.”

En nu? Nieuwe, andere doelen stellen?

“Afwachten. Ik ben eerste reserve. Met die nieuwe coronagolf hou ik mij toch nog paraat.”

Ga je naar de Tour kijken?

“Dat wordt lastig. Ik heb dat gemerkt toen ik de Ronde van Vlaanderen niet kon rijden door een val. Het wringt om naar koersen te kijken waarvan je gehoopt had dat je ze zelf zou rijden.”

Vrees je dat je vorig jaar je laatste Tour uit je loopbaan hebt gereden?

“Ik hoop van niet. Volgend jaar is er opnieuw een kans. Ik zou graag op een mooie manier afscheid nemen van de Tour.”

 ?? FOTO BELGA ?? Greg Van Avermaet: “Vorig jaar wou ik naar huis tijdens de Tour. Misschien is dat blijven hangen?”
FOTO BELGA Greg Van Avermaet: “Vorig jaar wou ik naar huis tijdens de Tour. Misschien is dat blijven hangen?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium