Het Belang van Limburg

ANDERLECHT - STVV Mazzu toont klasse en ambitie

- Yanko Beeckman

Mazzu-time is nu echt begonnen. Anderlecht zette gisteren zijn deuren open voor de eerste open training van het seizoen én stelde even later zijn nieuwe trainer voor. “Mijn allereerst­e doel is om hier een groep te vormen”, aldus Felice Mazzu. Nu en dan een tik op de billen moet daarbij helpen.

Een klein halfuur. Zo lang mochten de aanwezige journalist­en gisterocht­end meegeniete­n van de eerste open training op Neerpede. Nog geen nieuwe gezichten in de spelersgro­ep – de administra­tie rond Abdelrazak en Angulo is nog niet in orde. Opvallends­te aanwezige: Michel Vlap, terug van een uitleenbeu­rt aan FC Twente.

Maar uiteraard stonden de spotlights vooral op dé belangrijk­ste nieuwkomer: Felice Mazzu (56). Nog opvallende aanwezigen: Robin Veldman, de trainer van de Anderlecht Futures, en Guillaume Gillet, die zijn job van T3 bij de A-ploeg zal combineren met die van T2 bij de beloften. Bedoeling is dat Gillet en Veldman de trainingen van het eerste elftal geregeld volgen en leiden, allemaal om de doorstromi­ng van jongeren naar de A-ploeg te bevorderen.

Babbeltje en knuffel

Mazzu zelf schouwde de troepen ondertusse­n vanop een afstandje, turend vanonder zijn pet, met naast hem Sandro Salamone – zijn vaste videoanali­st. Pas bij de eerste wedstrijdv­orm begon Mazzu zich echt te moeien. Nu en dan stapte de nieuwe coach eens op een speler af voor een kort babbeltje. Yari Verschaere­n maakte meteen kennis met de menselijke aanpak van Mazzu en kreeg er een knuffel bij.

Bij medewerker­s van de club valt nu al te horen dat er een verschil merkbaar is met Vincent Kompany, die de zaken vaak iets koeler benaderde. Mazzu, Henegouwer en halve Italiaan, is een warme mens. Niet vies van een knuffel of vriendscha­ppelijke tik op de billen. Alles voor de sfeer. “Mijn allereerst­e doel binnen de club is een groep vormen”, zou Mazzu enkele uren later op zijn allereerst­e persconfer­entie als Anderlecht­trainer uitleggen. “Jullie weten hoeveel belang ik hecht aan cohesie binnen een kleedkamer.” Mazzu was volledig zichzelf tijdens zijn eerste persbabbel. Af en toe met een kwinkslag – zoals op het moment dat de gsm van een fotograaf begon te rinkelen – maar altijd met respect. Ook bij een vraag over zijn vertrek bij Union, dat voor juridisch getouwtrek zorgde: “Ik wil Union vooral uit de grond van mijn hart bedanken. Omdat ik deel heb mogen uitmaken van de ontwikkeli­ng van een fantastisc­he club. En omdat ik me er als trainer heb kunnen ontwikkele­n.” Klasse: check.

Werd ook meteen duidelijk: Mazzu is zich er van bewust dat hij zich bij een topclub als Anderlecht niet langer in de underdogro­l kan wentelen zoals bij Union. Hij schuwde de ambitieuze uitspraken dan ook niet. “Ik wil alle wedstrijde­n winnen. Oefenwedst­rijden, Europese wedstrijde­n, competitie­wedstrijde­n. Dat je dan uiteindeli­jk kampioen wordt? Een club als Anderlecht moet altijd aan het seizoen beginnen met de ambitie om kampioen te worden. Dat doen we dus ook.” Ambitie: check.

“Aanvallen met jeugd”

Tot slot had de gentleman in Mazzu nog mooie woorden voor zijn nieuwe werkgever én zijn voorganger. “Iedereen weet dat ik twee buitengewo­ne jaren heb gekend bij Union. Maar als de grootste club van het land je belt, dan twijfel je niet. Qua statuut, qua palmares, blijft Anderlecht voor mij de grootste ploeg van België. Ik besef dat ik hier een absoluut icoon van Anderlecht en het Belgisch voetbal moet opvolgen. Ik heb waanzinnig veel respect voor alles wat Vincent Kompany hier heeft neergezet. Ik wil dan ook voortbouwe­n op het project dat Vincent en de club hier zijn begonnen. Ik wil mijn eigen accenten leggen, maar niet zonder het DNA en de cultuur van deze club te respectere­n. We zullen, gekoppeld aan resultaten, nog steeds proberen om aanvallend te voetballen en jongeren te lanceren.” Oog voor offensief voetbal én eigen jeugd: dubbelchec­k.

Op zijn eerste persconfer­entie kon Mazzu ongeveer alle hokjes afvinken die een Anderlecht-trainer in de hoofden van de fans hoort af te vinken. Nu die mooie woorden op het veld nog omzetten in daden. Zaterdag speelt Anderlecht zijn eerste oefenwedst­rijd, achter gesloten deuren tegen Sint-Truiden.

 ?? FOTO BELGA ?? Felice Mazzu slaat zijn troepen gade vanonder zijn pet.
FOTO BELGA Felice Mazzu slaat zijn troepen gade vanonder zijn pet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium