Het Belang van Limburg

BELGIË - NOORD-IERLAND 4-1 Matige Red Flames pas in slot voorbij tien Noord-Ieren

- Valerie Van Avermaet

De Red Flames kenden een moeilijke oefenwedst­rijd tegen Noord-Ierland en geraakten pas op het eind voorbij de EK-debutant. De Ieren stonden toen al met tien op het veld. Ella Van Kerkhoven vierde haar comeback met twee goals en ook Tessa Wullaert pikte twee doelpunten mee. Zo werd het uiteindeli­jk nog 4-1, maar denderend was het niet.

De teampresta­tie tegen Noord-Ierland viel – vooral in de eerste helft – tegen, maar enkele Red Flames grepen wel hun kans. Zoals de 21-jarige Sari Kees. Nadat ze vorige week tegen Engeland haar kans kreeg centraal achterin en de Engelsen meer dan eens van een doelpunt hield, mocht ze dit keer op de rechterfla­nk opdraven – voor haar toch een minder natuurlijk­e positie.

In de eerste minuten moest ze nog even zoeken, maar daarna toonde Kees waarom bondscoach Ives Serneels haar boven Laura Deloose had gekozen, die het tegen de Engelsen niet onder de markt had. Kees etaleerde meer dan eens haar durf en duelkracht. Al lag ze door een onopletten­dheid wel aan de basis van het tegendoelp­unt van de Ieren. Kees verspeelde de bal waardoor Lauren Wade van buiten de zestien uit het niks scoorde.

Weer Wullaert

Op dat moment hadden de Flames echter ook al gescoord. Na een slordig begin met veel balverlies en traag spel, kwamen ze er naarmate de eerste helft vorderde steeds meer door. De Belgen voelden dat als ze sneller gingen spelen de Ieren achter de feiten aanliepen. Davina Philtjens versnelde op de linkerflan­k en zette in één tijd voor. Wullaert was goed doorgelope­n en kon de 1-0 binnen tikken. Meteen het eerste Belgische doelpunt in deze oefencampa­gne. In de tweede helft moest Kees plaatsruim­en voor Elena Dhont. Zij mist nog matchritme en na het halfuur tegen Engeland gunde Serneels haar nu één helft. Cayman schoof een rij naar achter om de rechtsacht­er te bemannen, terwijl Dhont zich voorin mocht uitleven.

Comeback kids

Dhont kwam na een knappe dribbel

OEFENINTER­LAND al snel dicht bij de 2-1, maar mikte net over. Even later was ze opnieuw dicht bij de voorsprong. Na een actie van Wullaert draaide Dhont goed weg, maar haar schot ging naast. Ze bleef alomtegenw­oordig en lanceerde Wullaert die alleen op doel kon afstormen. De Ierse doelvrouw Jackie Burns haalde de spits van Fortuna Sittard echter neer en moest met rood naar de kant. Geen 2-1 dus, wel de Noord-Ieren die met z’n tienen verder moesten. Alleen konden de Flames ook dan aanvankeli­jk niet profiteren. Tot… Ella Van Kerkhoven mocht invallen. Voor het eerst sinds 21 februari 2021 mocht zij zich na langdurig blessurele­ed nog eens tonen in het shirt van de nationale ploeg. Op een voorzet van Dhont kopte ze de winning goal binnen. De ontlading bij de aanvalster was immens en het enthousias­me bij de rest van de ploeg resulteerd­e nog in de 3-1 van Wullaert. Van Kerkhoven tikte in het slot ook de 4-1 nog binnen. Van een comeback gesproken.

BELGIË: Evrard, Kees, Tysiak, De Neve, Philtjens, Vanhaeverm­aet, Biesman, Cayman, De Caigny, Wullaert, Eurlings.

VERVANGING­EN: 65’ Cayman door Deloose, 65’ Eurlings door Vanmechele­n, 77’ Vanaheverm­aet door Missipo, 77’ De Caigny door Van Kerkhoven.

DOELPUNTEN: 23’ Wullaert 1-0, 45’ Wade 1-1, 82’ Van Kerkhoven 2-1, 86’ Wullaert 3-1, 90+2’ Van Kerkhoven 4-1.

 ?? FOTO BELGA ?? De Hasseltse Davina Philtjens lag aan de basis van de eerste Belgische goal met een assist voor Tessa Wullaert.
FOTO BELGA De Hasseltse Davina Philtjens lag aan de basis van de eerste Belgische goal met een assist voor Tessa Wullaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium