Het Belang van Limburg

Pakt Scheldeman tussen examens door medaille op BK?

- Gert Sillen

BK IN GENTBRUGGE Niet het traditione­le Koning Boudewijns­tadion in Brussel, maar wel het Wouter Weylandtst­adion in Gentbrugge vormt van vrijdag tot zondag het decor voor de Belgische pistekampi­oenschappe­n. Eén van de Limburgse troeven is Lotte Scheldeman op de 1.500m.

De Kortessems­e steekt in bloedvorm, want enkele weken geleden scherpte ze haar persoonlij­k record op dit nummer met liefst tien seconden aan. “4.25 bedroeg mijn vorig record, dat ik in 2015 vestigde. Nu zit ik dus aan 4.15. Mijn vooruitgan­g? Ik weet het zelf echt niet. Het is niet dat ik meer train dan anders. Ik heb ook geen tijd om meer te trainen. Ik werk deeltijds en ik studeer nog voor mijn Ma-na-ma (master na master, nvdr). Ik zit volop in de examens, zelfs na het BK moet ik nog proefwerke­n afleggen. Qua timing valt het BK dus niet ideaal voor mij.” “Volgens mij is de grootste reden van mijn vooruitgan­g te danken aan het feit dat alles in zijn plooi aan het vallen is. Ik woon sinds kort samen met mijn vriend en atleet Pieter Claus in Puurs. Daar in de buurt heb ik een vaste betrekking gevonden in een apotheek (Scheldeman heeft een master farmacie op zak, nvdr), waarmee ik begin juli start. Ik heb een soort mentale rust gevonden, die blijkbaar een gunstig effect op mijn fysieke conditie heeft. Maar de banden met Limburg knip ik nog niet door. Ik blijf aangeslote­n bij ADD uit Tongeren en volgende week neem ik deel aan De Nacht in Heusden.”

Met ook Elise Vanderelst aan de start is de ex-Belgisch kampioene van de korte cross realistisc­h genoeg om te beseffen dat het om de tweede plaats zal gaan. “Elise is van wereldnive­au, daar kan ik niet aan tippen. Maar ik hoop toch op die tweede plaats. Een verbeterin­g van mijn record zal er dit weekend wellicht niet in zitten, ook omdat op een kampioensc­hap eerder tactisch gelopen wordt, waarbij het vooral om de medailles draait. Als de examens achter de rug zijn en ik weer een normaal leven kan leiden, wil ik in juli naar 4.10 mikken.”

Rosius

Scheldeman is niet de enige Limburgse atleet die kans maakt op een medaille of meer. Wout Bex op 400m horden, Kobe Gieghase in het hamersling­eren, Annelies Nijssen op de 800m, Babette Vandeput in het discuswerp­en en Kyano Joosten in het polsstoksp­ringen staan allen in de top drie van de ranglijste­n van 2022. En bovendien is er ook nog Rani Rosius op de 100 en 200m, die er zich van bewust is dat 2022 nog geen uitschiete­r is geweest. “Met 11.40 als seizoensbe­ste is het inderdaad nog niet top geweest, maar dat hoeft ook niet. Mijn piekmoment moet over twee maanden op het EK in München liggen. Mijn trainingen zijn nog niet aangepast om snelle wedstrijde­n te lopen.”

 ?? JORIS HERREGODS ?? Lotte Scheldeman scherpte haar PR zopas met liefst tien seconden aan.FOTO
JORIS HERREGODS Lotte Scheldeman scherpte haar PR zopas met liefst tien seconden aan.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium